Архива вести
                   

СТЕФАНОВИЋ: ДРЖАВА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ФИКТИВНО ПРИЈАВЉИВАЊЕ АЛБАНАЦА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

31. јули 2018.

Београд – Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије, је истакао да држава чини све како би људи који живе у Медвеђи или Бујановцу имали довољно права и економске снаге да не желе да напуштају те општине, али и да неће дозволити фиктивно пријављивање.

Упитан, на конференцији за штампу, шта полиција чини да се спречи да косовски Албанци све више купују некретнине на југу Србије и тиме мењају демографску слику, Стефановић је рекао да постоји један део наших држављана албанске националности који покушавају да створе лажну слику о њиховом присуству.

„Они не живе у тим општинама, већ на Косову и Метохији, и покушавају да се пријаве у више општина да би остваривали одређено право гласа на локалу, како би у тим општинама стварали илузију већине. Оно што ми предузимамо, а што је у нашој надлежности, је да омогућимо да сви грађани имају равноправне могућности и права, али то не значи да могу да имају фиктивне адресе,“ казао је Стефановић.

Стефановић је рекао да полиција ради на утврђивању да ли неко живи на адреси на којој је пријављен.

„Постоји један део напора да одеђени грађани албанске националности купе део имовине, земље и компанија на територији центалне Србије. Да неко не мисли да се ради о десетинама хљада људи који се тренутно насељавају, то није случај, али то не значи да не постоји интерес да се таквом врстом праксе почне“, казао је он.

Стефановић је нагласио да се нико не може натерати да прода стан и земљу ако то не жели, и да су напори државе да помогне грађане у сваком делу Србије усмерени на то да свака општина има једнак развој.

Казао је да полиција неће дозволити фиктивно пријављивање, те да онај ко је фиктивно пријављен неће моћи да учествје у локалним изборним процесима.

Извор: Танјуг и Координационо тело