Архива вести
                   

СТАЖИСТИ У РАЗГОВОРУ СА АМБАСАДОРОМ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

21. март 2012.

Амбасадор Велике Британије Њ.Е. Мајкл Давенпорт јуче је у својој резиденцији угостио десет стажиста и стажисткиња који већ пет месеци бораве у Београду у оквиру „Програма стажирања за младе – припаднике мањина у државним институцијама у Србији“. Поред стажиста и њихових менторки, упознавању са амбасадором присуствовали су директор Управе за људска и мањинска права Ненад Ђурђевић и директорка Службе Координационог тела Данијела Ненадић.

Британска амбасада већ другу годину подржава програм стажирања који младима из мањинских заједница омогућава да стекну изузетно важна знања и искуства током рада у државним установама, али и вештине веома битне за комуникацију и обављање бројних послова. За разлику од прве године, друга година програма обухватила је младе из три етничке заједнице (албанске, бошњачке и ромске) који стажирају у четири установе Републике Србије: Координационом телу Владе Републике Србије за опшине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Управи за људска имањинска права, Министарству културе и Министарству просвете и науке.

Амбасадора Давенпорта занимало је целокупно искуство и утисци ових младих људи којима се пружила прилика да стекну драгоцено знање боравећи шест месеци далеко од својих средина – од знања и вештина које су стекли радом са својим менторкама, преко живота у Београду, дружења, комуникације са другим људима и сналажењу у посве непознатом окружењу.
 
Искуства стажиста веома су позитивна јер су сви подједнако лепо примљени у установама у којима стажирају и прихваћени као део тима. Омогућено им је да учествују у разним активностима које спроводе установе у којима се усавршавају и да директним укључивањем у те активности и преузимањем одговорности за њихово извршавање на најбољи начин стекну знања којима надограђују властита искуства. У протеклом периоду за њих је организован низ обука које су им омогућила да овладају вештинама неопходним за рад у државној управи. Живот у Београду препун је новина и изазова који искуство стажирања чини још лепшим.

Менторке су указале на значај програма који узајамно утиче не само на стажисте и оплемењивање њиховог знања већ и на саме установе јер стажисти раде на реализацији многих активности али и пружају увид у вези са утицајем тих активности на заједнице из којих долазе.

Стажисти су имали бројна питања за амбасадора Давенпорта те су у разговору са њим сазнали о његовој каријери, како је научио српски језик, који су приоритети Британске амбасаде у погледу инвестирања у Републику Србију. Сви они су исказали жељу да се овај програм настави и да другим младим људима буде омогућено да стекну непроцењио искуство које је њима програмом пружено.

Програм стажирања је пројекат Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, Управе за људска и мањинска права, а спроводи се у партнерству са мисијом ОЕБС у Републици Србији.