Архива вести
                   

СТАНОВИ ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ У МЕДВЕЂИ

9. јули 2010.

Председник Координационог тела министар Милан Марковић, шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, министар за рад и социјалну политику Расим Љајић и комесар за избеглице Републике Србије Владимир Цуцић јуче су у Медвеђи отворили зграду за социјално становање и уручили уговоре и кључеве корисничким породицама.

 Зграда за социјално становање изграђена је средствима из предприступних фондова Европске уније (ИПА фондови) који су преко немачке хуманитарне организације Arbeiter-Samariter-Bund (АСБ) инвестирани у објекат у износу од нешто више од 14  милиона динара и Министарства за државну управу и локалну самоуправу које је обезбедило  два милиона динара из средстава  од игара на срећу. Општина Медвеђа обезбедила је грађевинско земљиште и комуналну инфраструктуру.

Министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Милан Марковић изразио је уверење да ће се у току ове и 2011. године решити стамбени проблеми избеглих и расељених породица, будући да се тренутно у 129 општина граде слични објекти.

„Станови су намењени за решавање стамбеног питања за шест породица интерно расељених лица и две социјално угрожене подорице из општине Медвеђа“, навео је Милан Марковић. Он је истакао да је држава изградњом тих и сличних станова у Србији показала одговорну политику.

„То је један озбиљан приступ државе према оваквим проблемима. Ово су лепи дани када видите да политика даје конкретне резултате у животу наших суграђана“, изјавио је председник Кординационог тела.

Венсaн Дежер је приликом отварања изразио задовољство што Србија проблем избеглица решава кроз добру сарадњу у региону.

„Сведоци смо да Србија изграђује добре односе са својим суседима и напредује на путу који ми у Европској унији зовемо простором сарадње, слободе и пријатељства“, рекао је Дежер.

Он је подсетио да градња стамбених објеката за расељене и избегле значи решавање проблема наслеђених из прошлости, „са погледом у будућност“.  

Расим Љајић је нагласио да је број колективних центара у Србији протеклих година значајно смањен, а да се број оних који добијају кључеве станова повећава. Према његовим речима Влада Себије, упркос тешкој финансијксој кризи, издваја значајна средства за најугроженије а то су, без сумње, избеглице и интерно расељена лица.

„До краја прошле године у оваквим домовима смештено је 10.890 људи и решени су проблеми 426 породица“, рекао је Љајић. „Србија има још 43 колективна центра, а деведесетих година било их је 700“, додао је он.

„Добра сарадња учесника на пројекту наставља се и током следеће године изградњом и доделом шест монтажних кућа, такође кроз ИПА 2008 програм Европске уније за социјално угрожене, избеглице и расељене, чиме би општина Медвеђа добрим делом решила њихове стамбене проблеме“, рекао је председник општине Медвеђа Слободан Драшковић.

Он је министрима Марковићу и Љајићу, амбасадору Дежеру, комесару за избеглице Републике Србије и регионалном директору АСБ-а за југоисточну Европу уручио захвалнице општине Медвеђа.

Истовремено је у Медвеђи отворен и Дом за дневни боравак старих и изнемоглих особа, а пројекат у вредности од близу осам милиона динара реализован је средствима Министарства за рад и социјалну политику, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и општине Медвеђа.