Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: У ТОКУ ДРУГИ НАЛЕТ ИЗБЕГЛИЦА, СРБИЈИ НЕОПХОДНА ПОМОЋ

16. септембар 2015.

Београд - Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, каже да је после првог налета избеглица, који су чинили углавном мушкарци, у току  друга фаза коју карактерише велики број жена, деце, трудница и старих. Станковић апелује да је Србији потребна помоћ, јер се, како истиче, очекује налет од милион избеглица.

Гостујући у емисији „Таласање" Радио Београда, Станковић је рекао да таква ситуација мења организацију рада, јер је сада потребан и већи број медицинских екипа.

„Тим људима је, од Прешева до Кањиже,  потребан и лекар, потребно је да им омогућимо да се региструју и окупају, да им омогућимо оброке и обезбедимо одећу", навео је Станковић.

Зато је, како је рекао, организован и велики број људи из Министарстава за рад и социјалну политику, Комесаријата за избеглице, Црвеног Крста и локалних самоуправа.

„Са друге стране, због тако великог броја људи који долазе из ратом захваћених простора, постоји и безбедносни ризик, али на срећу до сада није било проблема, јер надлежне службе улажу све напоре да до тога ни не дође", сматра Станковић.

Према речима Зорана Станковића, ту је присутан и велики број представника Међународне заједнице. Председник Координационог тела каже да са њима има сталан контакт и пита се зашто и остале земље које имају обавезу да приме и помогну избеглицама то не чине.

Станковић је апеловао да је Србији потребна помоћ, јер се, како је нагласио, очекује налет од милион избеглица.

„Да ли је онда међународна заједница та која може да спречи рат у Сирији? Ја лично мислим да они то могу да спрече. У супротном, ми ћемо бити приморани да будемо хуманитарци у тренутку када је наша земља у тешкој материјалној ситуацији", додао је Станковић.

Упитан о одржаним изборима у Медвеђи и паду система, Станковић је рекао да је најважније да су сви стигли на време да гласају, а небитно због чега је и како пао систем.

Иначе, због бојкота пописа становништва из 2011. године, не постоји други показатељ о броју становништва осим процене коју су сачинили међународни експерти.  Што се тиче посебног пописа, напоменуо је да га неће бити, јер би за то морао да буде донет и нови закон.

Када је формирање Заједнице албанских општина у питању, Станковић је поновио да се проблеми могу решавати само дијалогом и никако другачије.

„Иако се инсистира на стварању Заједнице албанских општина, њима су и представници Међународне заједнице рекли да никада до сада ни у једном разговору у Бриселу није било речи о Албанцима из Прешева", напоменуо је Станковић.

„Они и даље инсистирају и позивају се на Кончуљски споразум, који држава Србија није потписала, а албански премијер Еди Рама је рекао да треба да имају своја права, али да своје проблеме морају да решавају унутар државе Србије", закључио је председник Координационог тела за општине за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Извор: РТС и Координационо тело