Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СПРЕЧЕНО НЕЛЕГАЛАНО УНОШЕЊЕ 6.000 УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

9. новембар 2013.

Поводом заплене уџбеника у селу Рајинце у општини Прешево, а имајући у виду начин преношења ове вести од стране појединих медија, Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа саопштава следеће:  

 “Очигледно је на делу покушај манипулације и преношењa ове вести на начин како би се збунила јавност и оправдало незаконито понашање и поступање“, рекао је Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. „Истина је“, казао је Станковић, „да је неко покушао да прокријумчари више од 6 000 уџбеника на албанском језику  и подели их деци од првог до четврог разреда основне школе, као и што је истина да су књиге одузете јер је прекршен закон, а није постојала никаква пратећа документација .

„Надлежни државни органи радили су свој посао у складу са законом и нису вршили „тортуру“ како су пренели поједини медији. Истина је да су припадници полиције и инспектори за привредни криминал из Врања и Прешева обављали истражне радње по налогу  заменику јавног тужиоца, који је покренуо поступак утврђивања чињеница везаних за нелегално уношење књига. На лицу места је утврђено да о уношењу књига не постоји  никаква пратећа документација, као и да не постоје имена лица која су књиге допремила. Такође, полицијски инспектори, нису се ни на који начин бавили садржајем уџбеника“, истакао је Станковић.

Он је појаснио да постоји законска  процедура којом је дозвољен, на основу предлога Националног савета Албанаца, а након провера и одобрења Министарства просвете, легалан начин увоза и коришћења уџбеника на језику мањине. Тако је, наглашава Станковић, до сада Министарство просвете за основце у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи одобрило 88 уџбеника и радних свесака на албанском језику..

„О догађају у селу Рајинце и одузимању уџбеника обасетили смо ОЕБС и међународну заједницу. Много пута сам рекао, а рећи ћу опет, Устав и закони ове земље и међународне конвенције о националним мањинама се морају поштовати и исти су за све грађане Србије, па тако и за припаднике Албанске мањине“, изјавио је председник Координационог тела.