Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: СКРЕТАЊЕ ПАЖЊЕ СА ИНВЕСТИЦИЈА

5. април 2013.

Циљ изградње меморијалног комплекса осморици припадника ОВПБМ-а је да се скрене пажња са инвестиција и да се отежа преговарачка позиција Београда, оценио председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Изнад Прешева настављена је изградња меморијалног комплекса осморици припадника расформиране тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе. Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић оценио је да је циљ изградње да се скрене пажња са инвестиционих улагања и отежа преговарачка позиција Београда.

„Изградња спомен обележја, како се назива у изјавама албанских лидера и неких људи који учествују у његовој изградњи, је почела пре шест месеци. Надлежне службе су обавештене, надлежни државни органи и државни функционери су обавештени о изградњи споменика. Инспекцијска служба треба да обави свој посао и онако како они одлуче, тако ће бити", рекао је Станковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Дозволе за изградњу споменика нису тражене, каже Станковић и додаје да се превише значаја придаје томе.

"Покушава се да се са реалне политичка ситуације и стабилизације прилика на том простору пређе на неку другу крајност, да нека периферна питања буду доминантна, што је на неки начин и план тих људи који изграђују споменик", каже Станковић.

У свакодневном смо контакту са лидерима управе, представницима опозиционих партија и албанских и српских, указује председник Координационог тела за југ Србије.

"На том простору се у дужем временском периоду не примењују закони Републике Србије у облику у којем је то потребно. Свако мора да води рачуна, као представник државних органа, шта се ради на његовој територији и да поштује законе Републике Србије", напомиње Станковић.

"Ми смо у тренутку када смо имали посету амбасадора Велике Британије Девенпорта, затим приликом посете америчког амбасадора Кирбија дошли до позиције да то постане доминантна тема у медијима и нашој јавности, а да се притом не говори о инвестиционим улагањима која је Влада Србије имала", рекао је Станковић.

"Посета амбасадора Кирбија је била у том правцу да се види како се троше средства, да види да Влада Србије активно и у границама својих могућности финансира активности на том подручју, и, нажалост, бачена је пажња на овај споменик, а не на инвестициона улагања и омогућавање бољег живота људи који живе на том простору", каже Станковић.

Постоји тенденција да се преговори отежају, и да се ситуација у три општине учини лошијом у односу на постојећу, указао је Станковић и додао да се покушава направити ситуација да преговарачи из Београда имају много тежу позицију у преговорима са Приштином.

"Мислим да то не може бити доведено у питање, с обзиром да ћемо се трудити да закон буде поштован и да албанска национална мањина има сва права која јој припадају по Уставу и закону", рекао је Станковић.

Спорних споменика има на целој територији Републике Србије, рекао је Станковић и објаснио да су они изграђени мимо постојећих прописа, мимо закона и без икаквих дозвола.

"То је ствар коју Министарство правде кроз правне акте треба да дефинитивно регулише и надамо се да ћемо, када то буде регулисано, бити поштеђени оваквих проблема“, закључио је Станковић.

Извор: РТС