Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: САМО РАЗГОВОРИ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМЕ

2. децембар 2013.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић,  изјавио је данас да условљавање ником није добро донело па неће ни албанским лидерима са тог подручја, који су тако наступили, и нагласио да само разговори могу да реше проблеме.

Станковић је рекао да очекује да се врло брзо опет седне за преговарачки сто и нагласио да се влада Србије залаже за наставак разговора којима треба да се реше сва она питања за која представнци албанске заједнице сматрају да су проблематична.

Станковић је, говорећи о захвету албанских лидера о распоређивању судова и тужилаштава на том подручју, рекао да се њихов број одређује према броју предмета по судији.

Станковић је нагласио и да се, при овоме, мора водити рачуна о саставу становништва и да неки критеријуми, не само у овој средини, морају да се мало измене и прилагоде.

Такође, он је подсетио и да се формира служба нотара која ће преузети велики део посла судова, као и да ће нотари бити и на том подручју, а да ће се у Прешеву одредити и "судећи дан" када ће судије ту долазити.

Само разговори могу да разреше све ове дилеме које су вештачки направљене, рекао је Станковић, који је објаснио и да је употреба заставе националне заједнице регулисана законом.

Према његовим речима, албанска застава, коју Албанци истичу на прославама, мора да се у неким детаљима разликује у односу на заставу државе Албаније.

Говорећи о разговорима са представницима албанске заједнице, Станковић је рекао да је важно да ти разговори имају неког као "сведока", односно гаранта да је постигнут договор, што је улога за ОЕБС-a, о чему се обавештвају и други међународни субјекти.

Извор: Танјуг и Координационо тело