Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ПОРОДИЛИШТЕ У ПРЕШЕВУ ПОЧИЊЕ ДА РАДИ ЗА МЕСЕЦ ДАНА

27. март 2015.

Прешево – Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, разговарао је са Рагми Мустафом, председником општине Прешево, о кључним проблемима у тој општини и том приликом  изјавио да ће ванболничко породилиште у тој општини почети и званично да ради за месец дана. Станковић је рекао да је Министарство здравља одобрило пријем 10 бабица и 2 лекара гинеколога за рад у ванболничком породилишту, као и да ће у његовом функционисању помоћи и гинеколози из здравственог центра из Врања. Станковић је објаснио да је остало само добијање санитарне дозволе за рад. Он је изразио задовољство што ће породилиште у Прешеву најзад почети да ради, иако је било завршено још пре годину дана.

„Иако смо чекали годину дана, ипак породилиште за месец дана почиње са радом", рекао је Станковић.

Он је додао да је са председником општине Мустафом разговарао и о функциионисању локалне самоуправе,  о обнови инфраструктуре, о улагању у пољопривреду, али и о здравствном збрињавају азиланата који на територију Прешева улазе из Македоније.

„Локална самоуправа и дом здравља треба да помогну у пружању здравственог збрињавања тим људима, који често исцрпљени долазе у Србију", поручио је он.

Станковић је, заједно са Мустафом, разговарао и са становницима села Стрезовац  и Букаревац у општини Прешево, која су оба око десет километара удаљена од Прешева. У селу Стрезовац живи око 100 Срба, а у селу Букаревац око 1.000 Албанаца.

„Села се разликују по величини и потребама у инфраструктури а заједничка мука им је незапосленост“, изјавио је Станковић и нагласио да ће Координационо тело решавати првенствено економске проблеме.  

„За решавње инфраструктурних проблема недостају пројекти“, рекао је председник Координационог тела.

На састанку је договорено да се почетком наредне године у селу Стрезовац изгради пут, без кога је оно одсечено од света. Разговарало се и о потреби реконструкције  канализационе мреже у том селу. У селу Букаревац запушени су сви канали, па је оно после сваке кише поплављено. Стога је обећана помоћ државних органа  око решавања тог проблема. Букуревац има и локални фудбалски клуб, једини на том простору, коме je из донације уручено 11 комплета спортске опреме и фудбалске лопте.

Председик Координационог тела Зоран Станковић је рекао да је председник општине Прешево изразио жељу да се у наредном периоду разговара о пољопривреди, посебно о унапређењу сточног фонда и обрадивим површинама.

„Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић ће посетити општину Прешево где ће са становништвом разговарати о њиховим основним потребама. Пронаћи ћемо начине за унапређење области пољопривреде”, истакао је Станковић.

Он је додао да је кључни проблем на југу Србије и функционисање средстава јавног информисања, као и приватизација РТВ Прешево и РТВ Бујановац. Разговори о начину њиховог будућег функционисања већ су почели, а биће настављени почетком априла у Београду.

Извор: Танјуг, РТС, Данас и Координационо тело