Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ О ОДЛУКАМА ОПШТИНЕ БУЈАНОВАЦ

16. новембар 2020.

Београд - Седница Скупштине општине Бујановац, са предлогом да се Гент Цакај, министар спољних послова Албаније, именује за почасног грађанина и сменом једина два директора из српске заједнице, у тренутку када су сви државни капацитети усмерени на очување здравља људи, лоша је порука владајуће структуре у тој општини.

То је за „Новости" изјавио председник Координационг тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, реагујући на скандалозне одлуке са данашње седнице СО Бујановац. У тој оштини, након последњих локалних избора, Албаници су форимирали власт у којој нема представника Срба.

„Када је у питању одлука о проглашењу Цакаја за почасног грађанина, закон је ту јасан. Све је дефинисано Законом о локалној самоуправи. У члану 93 овог закона наводи се да локална самоуправа може да одлучује о додељивању звања „почасни грађанин" особи чији су рад и достигнућа од посебног значаја за општину, уз претходну сагласност министарства надлежног за послове локалне самоуправе“,  објашњава Станковић.

Он истиче и да је смена једино двоје директора из српске заједнице, у Спортском центру и Библиотеци, одлука која нас враћа уназад:

„Овакав потез може се протумачити као провокација. Такве одлуке не допринисе бољитку и заједништву људи на том простору. Као што сви знамо, Бујановац је мултиетничка средина. Верујем да Срби и Албанци могу, као и досад, да живе заједно и решавају проблеме скупа, а надам се да ће у конкретном случају преовладати разум и међусобно поштовање у оквиру опште прихваћених вредности у вишенационалној средини“, казао је Станковић.

Станковић је упутио поруку да су толеранција и стрпљивост, не само обавеза једне стране, у овом случају државе, већ и да сваки грађанин ове земље има своја права и обавезе, а политички лидери и одговорност:

„Ми ћемо и даље радити на томе да свим грађанима који живе у три општине омогућимо добре услове за живот и рад, уз поштовање Устава и закона Републике Србије.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело