Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМ НИКОМЕ ДА ПОТЦЕЊУЈЕ СРБИЈУ

28. јули 2020.

Београд - Безбедносно и политичко стање на југу централне Србије је стабилно, нема  међунационалних нити било којих других тензија и не постоји могућност да неке неодговорне и провокативне изјаве и понашање људи, на овим просторима изазову било какву напетост. На овај начин председник Кординационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу проф. др Зоран Станковић у разговору за „Политику” оцењује тренутну ситуацију у овом делу земље, након што су албанске партије најавиле да ће саме формирати власт у Бујановцу.

Председник Србије Александар Вучић, прекјуче је приликом обиласка тенковског батаљона у Сремској Митровици, поручио Албанцима да не потцењују Србију и српске службе, мислећи да ће подизањем тензија на југу централне Србије моћи да остваре своје циљеве на Косову, као и да неће проћи било какве мирне, али и оружане провокације. Подвукао је да ће Србија поштовати права Албанаца у нашој земљи. Станковић, на констатацију да упркос томе изгледа као да некоме одговара дође до тензија, истиче да „органи Републике Србије функционишу у пуном обиму, обезбеђивали су, обезбеђују и обезбеђиваће економску, правну, имовинску, личну и сваку другу сигурност за све људе који живе на овим просторима, па и Албанцима, сходно Уставу, законима и прихваћеним међународним конвенцијама, без обзира на националну, верску и политичку припадност”.

„Потценити било кога, па и Републику Србију, не препоручујем, јер је то одлика људи које кроз живот воде емоције, а не разум“, каже председник Координационог тела.

На који би начин требало одговорити на одлуку албанских партија да, по повратку са консултација у Тирани, прекрше договор и после 18 година саме формирају власт у Бујановцу?

Нема потребе ни за каквим посебним одговором, већ треба наставити, као и до сада, са активностима које ће омогући свим људима са ових простора да живе од резултата свог рада, и да економски, професионални, лични и сваки други просперит остваре у складу са политиком, законима, циљевима и интересима Републике Србије и њених грађана. Највећи проблеми у ове три општине су незапосленост и лоша економска ситуација. Морамо све да урадимо за запољшавање што већег броја људи и улагање у развој привреде, и на тај начин да спречимо исељавање људи. На крају, то је примарни захтев свих људи, и Срба, и Албанаца и Рома, и свих других који живе у овим општинама.

Албански политичари из Прешева, Бујановца и Медвеђе захтевају интеграцију у институције Србије и учешће у власти на републичком нивоу. Очекујете ли да у складу са тим представницима српских странака у Бујановцу ипак понуде учешће у локалној власти и да се на тај начин настави политички дијалог?

Албанци су заступљени у парламенту Републике Србије, са три посланика, што је највећи број до сада. Полицијски састав у Прешеву чини више од половине Албанаца, настава се у школама у које иду албански ђаци изводи на матерњем језику, раде у здравственим и другим државним установама, има их у правосуђу, тужилаштву и Координационом телу и сл. Подржавамо напоре да албанска мањина буде укључена и заступљена и у свим другим сегментима од важности за развој заједнице. Никада, па ни сада Коодинационо тело се није мешало ни у изборни, ни у постизборни процес, то није наш мандат и наша улога. Представници српских странака ће сами одлучити о евентуалном проширењу коалиције. Досадашњи политички дијалог треба наставити без икаквог условљавања са било које стране, у корист и за добробит свих наших грађана.

Чули смо и провокације из Приштине, да би Прешево, Бујановац и Медвеђа требало да буду прикључени такозваном Косову. Челници Албанаца са југа централне Србије више пута су понављали да желе да њихово питање буде део разговора Београда и Приштине и финалног споразума о нормализацији односа, као и да овај део Србије буде обухваћен „разменом територија”?

Прешево, Бујановац и Медвеђа су били, јесу и остају саставни делови Републике Србије. Опште је познато и прихваћено, па и од највиших државника Албаније, да се питање Албанаца са ових простора решава у државним органима и институцијама Републике Србије. Размену територије предлажу и траже они који нису упознати колико је људи дало своје животе да живе у миру и слози са својим комшијама, и остварују своје планове и жеље на својим вековним огњиштима.

Од међународних фактора који су активно укључени у помагање развоја овог дела Србије и подржавају интеграцију Албанаца још нисмо чули реакције на одлуку локалних албанских партија у Бујановцу да направе моноетничку политичку већину у овој мешовитој средини?

Представници међународне заједнице знају ко, зашто, са којим политичким циљевима и под којим условима формира моноетничку политичку већину у било којој мешовитој средини. Из свакодневних контаката са њима знам да су они против формирања једнонационалне локалне управе у Бујановцу, а њихово ћутање може се тумачити на више начина. Ми немамо право да исхитреним реаговањем, тешком и претећом реториком, нанесемо штету држави и народу који у њој живи. То не значи да смо се ми одрекли територије ове наше три општине, већ напротив. Наша обавеза је да сачувамо територијални интегритет наше земље и животе наших грађана, и то ћемо учинити без великих речи и празних обећања, али на начин који Србију афирмише као земљу озбиљних, образовних и одговорних људи, који поштују друге али штите и своје интересе.

Извор: Политика и Координационо тело