Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ЈУГ СРБИЈЕ ЗАПОСТАВЉЕН

15. новембар 2012.

Извор: РТС / Станковић је подсетио да скоро све фирме на југу Србије раде са великим губицима, да је у Прешеву стопа незапослености 56 посто, у Медвеђи 47 посто, а у Бујановцу 43 посто.

БЕОГРАД - Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, указао је јутрос да је југ Србије запостављена територија и да је највећи проблем становништва које тамо живи висока стопа незапослености.

Станковић је подсетио да скоро све фирме на југу Србије раде са великим губицима, да је у Прешеву стопа незапослености 56 посто, у Медвеђи 47 посто, а у Бујановцу 43 посто.

"Оваква слика даје нам задатак да се предузму одређене мере како би се проблем решио, а то је да се у ту средину почне са улагањима", нагласио је Станковић.

Он је навео да је управо завршен конкурс за субвенције малим и средњим предузећима на овим просторима. Буџет конкурса био је 40 милиона динара, а опредељена максимална средства су 17 милиона за  Бујановац, 15 милиона за Прешево и осам милиона за Медвеђу.

"Осим тога, склопљен је уговор о стипендирању 231 ученика средњих школа. Захваљујући донацији амбасаде Велике Британије, 310 Албанаца треба да започне учење српског језика, а у плану је да се реши проблем изградње Економског факултета у Бујановцу и проблем Правног и Економског факултета у Медвеђи", казао је Станковић.

Упитан да ли има бојазни да Србија може да остане без овог дела територије, Станковић је одговорио да нема разлога за такву бригу.

"Мислим да нема разлога за бојазан да ће Србија остати без овог дела теритторије, али морају се извући поуке и из претходних догађаја из старе Југославије", рекао је он.

Председник Координационог тела је истакао да је проблем лажних азиланата са ове територије мотивисан економским проблемима и да ће тражити од међународне заједнице да помогне у економској сфери како би ови људи остали да раде на својим огњиштима. Станковић је нагласио да се очекује повратак 4.800 људи који су отишли у Западну Европу, а наша земља је преузела обавезу да се они врате.Упитан где је теже, бити министар здравља или председник Координационог тела, Станковић је одговорио да је у овој земљи најтежа функција министра здравља.

"Сви очекују пуну здравствену негу, а маса правних субјеката не уплаћује здравствено осигурање. Здравствени систем је у тешкој ситуацији и треба му помоћи", закључио је Станковић.