Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ И ВОЛЕБЕК О НОВОЈ ЗГРАДИ ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА У БУЈАНОВЦУ

31. jануар 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђa, Зоран Станковић, најавио је да ће у марту започети изградња зграде одељења Економског факултета у Бујановцу, која би требало да буде завршена до октобра месеца ове године.

"Координационо тело је за овај пројекат издвојило 16 милиона динара, док је ЕУ ПРОГРЕС обезбедио још 20 милиона“, изјавио је Станковић.  

Председник Координационог тела је са високим комесаром за националне мањине ОЕБС, Кнутом Волебеком, председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем и деканом Економског факултета из Суботице Ненадом Вуњаком, обишао локацију на којој ће почети градња зграде факултета.

„Биће расписан тендер за главни пројекат зграде одељења Суботичког Економског факултета. У марту би требало да почне изградња 1480 квадратних метара зграде у којој ће бити смештени студенти тог факултета“, рекао је Станковић.

„Овај пројекта даје наду овом региону и прави је пример каква би требало да буде сарадња локалних институција и централне власти“, рекао је Волебек и изразио очекивање да ће то бити модел за решавање и других проблема. Са овом констацијом  сложила се и заменица шефа мисије ОЕБС у Србији, Пола Тиде, која је присуствовала обиласку локације предвиђене за нову зграду одељења Економског факултета из Суботице.

Волебек је упозорио да ће октобар брзо доћи, али и да верује да ће зграда бити завршена у предвиђеном року, јер се до сада уверио да су заједничким радом локаних и централних власти могућа чуда у Бујановцу.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи, рекао је да се нада да ће све ићи по плану, онако како је и предвиђено, и да ће до почетка нове школске 2013/ 2014. године бити изграђена зграда факултета.Он је нагласио да је амбиција да се на том месту не гради само један, већ неколико факултета. Арифи је уверен да ће новац за овај пројекта бити обезбеђен и да ће све бити завршено како је и планирано.

Декан Економског факултета из Суботице, Ненад Вуњак, сматра да је неопходно обезбедити адекватан простор у Бујановцу за одељење тог факултета, јер ће на јесен бити уписана трећа генерација студената. Вуњак је истако значај овог пројекта и додао да се сада настава одвија на две локације.

Обиласку локације претходио је низ састанака председника Координационог тела са челницима општина Прешево и Бујановац, као и састанак са председником Националног савета Албанаца.

„Влади Србије и Координационом телу, локалне власти нису доставиле никакв званичан захтев у вези са спомеником измештеним из Прешева,“ рекао је Станковић након састанка са председником општине Прешево, Рагмијем Мустафом, и објаснио је да уколико такав захтев стигне редовним путем, држава ће реаговати на њега у складу са законом.

Председник Координационог тела изјавио је и да локалне власти у Прешеву нису затражиле враћање споменика, као и да је једини захтев који је у писаном облику добио од албанских политичких лидера у том граду био захтев за изградњу индустријске зоне у том граду на 18 хектара, за коју је потребно издвојити 1,8 милиона евра.

„Са председником општине Прешево разговарао сам и о завршетку изградње породилишта и отварању граничних прелаза према Македонији, Миратовац и Стрезовце, како би људи који обрађују земљу која се налази на територији Србије или Македоније могли несметано да одлазе на своје њиве“, нагласио је Станковић.

„На састанку са председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем, било је речи о проблемима у тој општини, попут великих дугова и блокаде рачуна Јавног предузећа Комуналац“, изјавио је Станковић и истакао да се састао и са Галипом Бећиријем, председником Националног савета Албанаца, са којим је разговарао о решавању питања уџбеника на албанском језику.

Радна посета Прешеву и Бујановцу завршена је састанком са високим комесаром за националне мањине ОЕБС, Кнутом Волебеком, на коме је, између осталог, разговарно и о питањима националних симбола албанске мањине.