Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ И ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ РАЗГОВАРАЛИ О ПРОБЛЕМИМА АЛБАНАЦА

30. октобар 2013.

Прешево - Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић разговарали су са лидерима албанских политичких партија са југа Србије о проблемима у области здравства, чиме је почела реализација платформе од седам тачака Владе Србије за решавање проблема албанских грађана.

Министарка здравља је рекла да је на састанку констатовано да се само заједно, у сарадњи са локалном самоуправом, Координационим телом и међународном заједницом могу решити проблеми у области здравства у ове три општине на југу Србије.

“Оценили смо да проблеме недостатка адекватних кадрова и опреме у здравству морамо заједнички решавати, као и да апотеке могу функционисати у оквиру домова здравља, где ће бити самосталне установе у складу са законском регулативом", рекла је Ђукић Дејановић након састанка.

Она је додала да на састанку није било политичких питања и да ће заједнички реализовати договор који је постигнут.

Председник Демократске уније долине Скендер Дестани рекао је да је задовољан одговорима које су добили од министарке здравља, али да сада предстоји да се договор реализује. Дестани је додао да је према договору и динамици реализације пројекта изградње породилишта у Прешеву установљено да би, због тренутног недостатка кадрова, који се решава, та здравствена установа могла да почне са радом тек крајем марта следеће године.

Станковић је нагласио да су данашњи разговори о темама садржаним у платформи Владе успешно реализовани.

"Проблеми које су изнели представници албанских политичких партија су сагледани, дати су одређени рокови тако да ови разговори представљају добар почетак за бољи живот свих грађана", рекао је он, додајући да је међународна заједница позвана да буде укључена у ове разговоре како би договор био успешно спроведен. Следећа тема о којој ће се разговарати јесте мрежа судова у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. О томе предстоје разговори са државним секретаром у министарству правде у четвртак у Београду , а обзиром да ће се о овој теми расправљати и у Скупштини Србије“, рекао је Станковић.

Одговарајући на питање шта је са реализацијом осталих тачака које су захтевали албански лидери Станковић је рекао да су наредне теме просвета и функционисање школства у овим општинама, затим се предвиђају економске теме, а почетком следеће године биће теме безбедности и остала питања.

Састанку су, поред Дестанија, присуствовали су и лидер Демократске партије Нагип Арифи, председник општинског одбора Партије за демократско деловање у Бујановцу Шаип Камбери, председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију, лидер Демократске партије Албанаца Рагми Мустафа и народни посланик и лидер Партије за демократско деловање Риза Халими. Састанку су присуствовали и председник Демократске уније Албанаца Рахми Зулфиу, председник Националног савета албанске националне мањине Галип Бећири и шеф Канцеларије ОЕБС-а у јужној Србији Ерик Мантон.

Извор: Танјуг и Координационо тело