Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ И АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ РАЗГОВАРАЛИ У БУЈАНОВЦУ

29. октобар 2019.

Бујановац – Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић и амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб сложили су се после разговора у Бујановцу да је политичка ситуација стабилна и нагласили да ће радити на подстицању инвеститора из Немачке да дођу на југ централне Србије.

Амбaсадор Немачке, Шиб је рекао да државни органи Србије и политички представници Албанаца треба да наставе разговоре о Плану од 7 тачака.

„Разговарали смо о томе да је неопходно да се обнове разговори о Плану од 7 тачака и то у конструктивном духу, као и да је потребан напредак у том правцу. Радује нас што се постигао споразум о увођењу уџбеника на албанском језику и надам се да ће у том духу бити настављене активности“, рекао је Шиб.

Немачки амбасадор је разговоре о поменутом документу, у којем су побројани захтеви Албанаца попут економског развоја, потпуне интеграције у државне институције, службене употребе језика, писма и националних симбола и признавања диплома, назвао „дијалогом на локалном нивоу, који треба одвојено посматрати од дијалога Београда и Приштине“.

Иначе, овај план је усвојила Влада Србије и разговори су, уз подршку међународне заједнице почели 2013. године, али су убрзо и прекинути.

“Као да постоји намера и жеља да се разговори наставе, али само на речима. На крају је испало да је држава прекинула разговоре, а не локални Албанци, који су се заправо повукли из разговора. Сада очекујемо и тражимо од њих да кренемо у реализацију, јер док се не реши оно што је договорено са Албанцима у 7 тачака до тад ћемо имати проблеме на локалу”, рекао је председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић.

Станковић је нагласио да се све активности спроводе уз присуство међународне заједнице.

“Зато што је и ће међународна заједница бити и јесте та страна која ће потврдити о чему се разговарало и какве одлуке су донете. Треба рећи да се на дневном нивоу решавају постојећи захтеви и проблеми локалних самоуправа у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи”, истакао је Станковић.

Председник Координационог тела је амбасадору Шибу предложио да, како је рекао, једна група немачких привредника дође на ове просторе како би разговарала са представницима локалних самоуправа о евентуалним инвестицијама, додавши да су се сложили са амбасадором да је запошљавање, односно економска ситуација, један од највећих проблема у овим општинама.

“Његова екселенција ће обавестити немачко-српску привредну комору о овој иницијативи и о томе ће се разговарати у наредном периоду”, рекао је Станковић.

На састанку је оцењено да су политичка ситуација и међунационални односи стабилни.

Извор: Бујановачке и Координационо тело