Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: ФОРМИРАЊЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ АЛБАНАЦА НЕ ЗНАЧИ НИШТА

14. септембар 2015.

Београд - Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић изјавио је да формирање асоцијације албанских општина на југу Србије - не значи ништа.

Станковић је истакао да те општине, као и до сада, могу да рачунају на права загарантована Уставом и законима Републике Србије, као и Међународном конвенцијом о националним мањинама, додајући да је то „оквир у коме могу да се крећу".

„То за сада ништа не значи.То је само изазвало оно за шта су они и имали потребу - одређена комешања не само међу људима у тим општинама, већ и међу другим становницима Србије", казао је Станковић.    

Он је рекао да је група одборника из те три општине донела такву одлуку тврдећи да је то на основу Бриселског споразума, а да при том, нагласио је, питање Албанаца са тог подручја, ни на један начин није разматрано у Бриселу. Станковић је истакао и да ће држава Србија адекватно реаговати у будућем периоду, али додао је, то не значи употребу силе.

„Постоје неке законске одредбе у којима ће се у наредном периоду разговарати, али не преко нишана.И видећемо шта они хоће", казао је Станковић.

Говорећи о мигрантској кризи, Станковић је рекао да се ситуација на терену мења из тренутка у тренутак, а прилив миграната је велики због најављених мера Мађарске од 15. септембра.

„У овом тренутку, све структуре државе Србије одговорно раде и прате ситуацију. За сада смо задовољни како смо испунили свој део обавеза, очекујемо да ће међународна заједница донети адектавне одлуке у решити проблем ових људи", закључио је Станковић.

Извор: РТВ Пинк и Координационо тело