Архива вести
                   

СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СПРЕМНИ ДА УЧЕ

6. април 2015.

Лесковац - Више од годину дана Центар за разој Јабланичког и Пчињског округа спроводи програм подршке малим и средњим предузећима на југу и југозадапу Србије, који финансира УСАИД, а спроводи Национална агенција за регионални развој, уз помоћ регионалних агенције у Лесковцу, Ужицу, Краљеву и Новом Пазару.

Фокус овог пројекта су мала и средња предузећа са подручја јужне и југозападне Србије. Захваљујући овом програму, 45 предузећа на подручју јужне Србије је добило финансијску и нефинасијску подршку.

Овај пројекат је подржао и категорију младих и жена предузетница, почетнике у бизнису који су регистровали своја предузећа, а 36-торо њих ће добити бесповратна средства за отпочињање сопственог бизниса. 11 особа  са подручја Јабланичког и Пчињског округа  ће започети сопствени бизнис.

Трећа компонента овог програма су класери, а подршка кластерима је програм „Farmer to Farmer“. Поводом почетка реализације овог пројекта, одржана је конференција за новинаре у којој је учествовао и консултант на овом порграму Џим Фејбр.

Он је нагласио да је до његове посете Центру дошло захваљујући УСАИД-у, како би волонтерски помогао пољопривредницима у Србији.

„Радимо са воћарским кластером. Покушавамо да упознамо њихову организацију и да на основу тога видимо како можемо да им помогнемо. Импресиониран сам тиме што су људи овде организовани, желе да уче  и примају нова искуства како би унапредили свој рад. Највећи проблем је променити мишљење људи, али су људи овде отовреног ума и надам се да ће то успети да ураде“, рекао је Џим Фејбр.

Програм „Farmer to Farmer, има за циљ да пренесе најбоља искуства, као и да подигне капацитет и знање кластера. На подручју Јабланичког и Пчињског округа, овај програм спроводи се за потребе регионалног воћарског кластера „Воћари југа“.

Техничка помоћ америчких пољопривредника, агробизниса, задруга и универзитета значајна је за земље у развоју, у циљу повећања продуктивности, приступа новим тржиштима и очувању животне средине и природних ресурса.

Извор: Југпрес и Координационо тело