Архива вести
                   

СРПСКИ И АЛБАНСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗ БУЈАНОВЦА У „ДОЛИНИ ПЧИЊЕ“

21. октобар 2022.

Бујановац – Београд - Европска недеља локалне демократије по први пут је обележена у Бујановцу  разним активностима којима се промовише и подстиче демократска партиципација на локалном нивоу.

Тема обележавања Европске недеље локалне демократије била је „Заштита животне средине: Локалне заједнице предузимају акцију“ у чијем фокусу је заштита животне средине, борба против климатских промена, јачање отпорности и рад на постизању  одрживог развоја.

Тим поводом, ученицима другог разреда Средње школе „Свети Сава“ одржана је презентација о загађењима која потичу из животне средине и обољењима која се јављају код локалног становништва услед загађења из животне средине.

Одржан је и састанак са председницима месних заједница Раковац, Лопардинце, Велики Трновац и Биљача, на којем је предложено да се организују састанци у месним заједницама у вези увођења примарне селекције отпада како би се спречило настајање дивљих депонија и угрожавање животне средине.

Другог дана обележавања организована је посета Пределу изузетних одлика (ПИО) „Долина Пчиње“, једином заштићеном подручју на територији општине Бујановац.

Петнаесторо средњошколаца српске и албанске националности заједно су учили о заштити природе на практичним примерима.

Посету Пчињи организовали су Удружење грађана „Алтернатива Интернационал“  и Еколошко друштво „Бујановац“.

„ Ово је само део активности које Општина Бујановац ради на заштити животне средине и верујемо да ће се у даљем периоду број сличних активности повећати на опште добро и здравље локалног становништва, као и побољшање стања у животној средини како на локалном, тако и на глобалном нивоу“,  наводи се у саопштењу које потписује мр Снежана Милошевић, саветник за екологију и заштиту животне средине у Општинској управи.

Европска недеља локалне демократије је годишњи европски догађај у оквиру кога локалне власти из 47 држава чланица Савета Европе организују јавне догађаје како би се састале са својим грађанима и ангажовале их у решавање актуелних питања.

Извор: Бујановачке, Координационо тело