Архива вести
                   

СРЕДЊОШКОЛЦИ ТРАЖЕ ПОПУСТ ЗА ПРЕВОЗ

28. септембар 2023.

Средњошколци из удаљенијих села бујановачке општине имају проблем са превозом до школе, било да им је у центру општине или путују до Врања. Из неких удаљених села нема редовних линија, а карту до Врања плаћају по пуној цени, нема попуста.

У Бујановцу постоји једна средња стручна школа за наставу на српском језику, неки ученици, ове године их је 176, школују се у Врању. Родитељи плаћају пуну цену аутобуске месечне карте.

"Зарађујем неку плату од 50 хиљада, ја своје дете не могу да школујем са тим парама. Сада је таква ситуација, мени треба 35 хиљада динара да школујем двоје деце, а треће добија гратис", наводи Слађан Стојановић, родитељ из Кленика код Бујановца.

"Сматрамо да су родитељи веома оштећени, преварени и тражимо решење. Ако се издваја новац за Прешево, Бујановац и Медвеђу, где се ми Срби налазимо у Бујановцу", каже Оливер Миленковић, родитељ из Бујановца.

Прошле године је било попуста за бујановачке средњошколце, на основу потврде.

"На лични захтев родитеља издајемо потврде које регулишу право на попуст за превоз. Ми нисмо установа која ученицима плаћа превоз", истиче Игор Николић, помоћник директора Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

У градској управи Врања кажу да ни претходних година нису давали попуст за ђаке који живе ван тероторије града. Координационо тело дотира цену карте средњошколцима који путују до Прешева. Превозник умањује цену карте једино ако општина или град финансирају део.

"Ово је крајње време да треба нешто да се предузме или ћемо ми да испишемо комплет децу све одавде и тражићемо бољи живот ако можемо да нађемо", истиче Миодраг Митић, родитељ из Кршевице.

Проблем имају и ђаци који из удаљених села путују до центра општине. За превозника неке линије су нерентабилне, због малог броја путника.

"Страшно нам је да идемо по киши, увече када идемо у другу смену страх нас је да идемо", наглашава Братислав Анђелковић, ученик из Љиљанца код Бујановца.

"Кренем сат и по времена раније у школу и 36 километара дневно путујем. Напорно ми је", каже Лука Тасић, ученик из Клиновца код Бујановца.

Бициклом или пешице средњошколци из удаљених села, свакодневно путују до школа у Бујановцу и назад, без обзира на то какве су временске прилике.

Извор: РТС

https://shorturl.at/gmoMU