Архива вести
                   

СРБИЈА ОД ЕУ ДО САДА ДОБИЛА 50 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАНТЕ

23. jануар 2017.

Београд, Прешево - Европска комисија је потписала уговор вредан 7.3 милиона евра са српским Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Комесаријатом за избеглице и миграције и Министарством унутрашњих послова, који ће бити искоришћениза обезбеђивање адекватног смештаја за избеглице и мигранте, финансирање оперативних трошкова прихватних и транзитних центара, као и центара за малолетнике без пратње старатеља, те за исплату плата накнадно ангажованог особља.

Међународна организација за миграције (ИОМ), у тесној сарадњи са српским властима, је такође започела спровођење уговора потписаног са ЕУ, у оквиру ког ће бити обезбеђена подршка у вредности од око пет милиона евра за обезбеђивање адекватног смештаја и основних животних услова за мигранте и избеглице, и то кроз реновирање прихватних центара и пружање основне медицинске неге мигрантима.

Ова подршка ће олакшати хумани и достојанствени повратак миграната на добровољној основи, те реинтеграцију одбијених тражилаца азила и нерегуларних миграната који желе да се врате у своје земље порекла.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт, изјавио је: „Уверен сам да ће Србија, захваљујући додатној помоћи, наставити да мигрантску кризу решава на хуман и одговоран начин, како је то и чинила од септембра 2015. ЕУ ће наставити да подржава републичку Владу и локалне заједнице и тесно сарађује са другим пружаоцима помоћи.”

Извор: Југпрес и Координационо тело