Архива вести
                   

СРБИЈА ЈЕ УСПЕЛА ДА СЕ УКРЦА НА ЕВРОПСКИ ВОЗ

6. јули 2011.

Врање - Амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп рекао је јуче у Врању да се Србије укрцала на воз за Европску унију и да он очекује да ће у децембру ове године бити донета позитивна одлука о прихватању њене кандидатуре.
 
Асп је додао да је Србија испунила већину критеријума у првом кораку ка Европској унији, али и да сви услови треба да се испуне до краја.

Основни услови за доношење позитивне одлуке о статусу кандидата, по амбасадору Аспу, укључују реформе у правосуђу, реформе везане за изборне законе и питање реституције имовине.

„Србија је на добром путу ка ЕУ. Тај воз је већ кренуо, мораће да се заустави на неколико станица, али он се већ креће и Србија има снажну подршку Шведске на том путу", рекао је Асп  после разговора са руководством града Врања.

Амбасадор Асп је изјавио и да се број азиланата из Србије у Шведској смањио и додао је да је Шведска променила законе који се тичу азиланата. „Сада они добијају толико мало новца да немају ни за аутобуску карту", рекао је Асп.

Амбасадор Шведске је данас у Врању разговарао са руководством тог града, посетио је РТВ Врање и новине Врањске и, заједно са градоначелником  Врања Мирољубом Стојчићем, отворио изложбу карикатура под насловом „Суочавање са климом", чији су аутори из Шведске и са Балкана. Изложба ће бити приказана у галерији Народног музеја у Врању, а биће отворена за јавност до 12. јула. Њу чине илустрације које на шаљив начин приказују забрињавајуће аспекте одрживог развоја.