Архива вести
                   

СКУП О ТРГОВИНИ ЉУДИМА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

3. фебруар 2016.

Врање - НВО „Нексус” и град Врање организовали су јуче у Врању скуп о спречавању трговине људима, на коме су присустовали представници полиције, локалних самоуправа, центара за социјални рад и невладиног сектора.

Горан Крстић, из Полицијске управе Врање, подсетио је учеснике скупа на уску везу између илегалних миграција и трговине људима.

„Због свог географског положаја, Србија, а посебно њен Пчињски округ,  су сада транзитно подручје, односно  главна транзитна рута за мигранте ка Европи. Илегалне миграције су  се појавиле у овом подручју  2008. године, а експанзију су доживеле 2015. године. Државне институције и грађани југа Србије су дали велики допринос збрињавању миграната, а самим тим и спречавању трговине људима, тако да у нашем региону није било регистрованих случајева трговине људима. Постојала су два случаја трагања за двоје деце миграната, али су она пронађена у прихватним центрима у Митровици и Београду,“ рекао је Крстић.

Подаци полиције говоре да трговина људима, после трговине наркотицима, доноси највише криминалног профита, док жртва може да буде свако.

На скупу је закључено да је умрежавање релевантних институција у Пчињском округу од изузетног је значаја за спречавање трговине људима у процесу миграторних кретања.

Скуп посвећен спречавању трговине људима је организован је у оквиру пројекта „Унапређење постојећих механизама за превенцију миграција и трговине људима“, који НВО Нексус и град Врање спроводе уз подршку Европског Прогреса.

Извор: ОК Радио и Координационо тело