Архива вести
                   

ШКОЛЕ У СРБИЈИ 1. СЕПТЕМБРА УВОДЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ ДНЕВНИКЕ

24. август 2017.

Београд - Школе у Србији  1. септембра уводе електронске дневнике кроз које ће се водити евиденција о ђацима. Када овај  пилот-програм заживи, папирни дневници ће отићи у историју.

У 200 од 1.800 школа у Србији од јесени ће бити уведен пројекат е-Просвета, чији циљ је пружање националних образовних електронских сервиса који подижу и унапређују дигиталну зрелост школа, што је предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21. век.Помоћу електронских сервиса, наставницима би требало да буде лакше у вођењу и организацији часова,  јер ће више времена моћи да посвете ученицима.  

Електронски дневник омогућиће наставницима, разредним старешинама и директорима да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Он у потпуности замењује досадашњи папирни дневник и пружа могућност увида у информације у тренутку њиховог настанка. Смањује и могућност грешке и субјективности у оцењивању и пружа комплетан увид у напредак ученика, као и у рад професора и школа.

Да би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде само оцене из свог предмета. При свему томе, електронски дневник штеди време потребно за евиденцију чак на једну четвртину у односу на време потребно за евиденцију у папирном дневнику, кажу у Влади Републике Србије.

Родитељи ће моћи у сваком тренутку да приступе подацима из дневника само за своје дете. е-Дневник једном дневно прави и извештаје о сваком детету и тим извештајима могу приступити само њихови родитељи уз одговарајућу лозинку.Сервис има и систем обавештавања о оценама и изостанцима које ће се једном дневно родитељима слати на мејл, а када систем буде у потпуности оперативан, једном дневно ће слати СМС поруке родитељима у којем ће бити информације о оценама, изостанцима, похвалама и напоменама. Постоји и апликација која ученицима омогућава преглед оцена, белешки, изостанака, лектире и распореда писмених задатака које су уписали наставници.

Извор: Блиц, Б92, Вечерње новости и Координационо тело