Архива вести
                   

СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ: ЗА ИНФОРМИСАЊЕ МАЊИНА 21,8 МИЛИОНА ДИНАРА

19. фебруар 2018.

Бујановац, Београд – Информисање на језицима националних мањина остаје приоритетна област за финансирање и у 2018. години, одлучено је на другој седници Савета за националне мањине, на чијем се челу налази премијерка Ана Брнабић.

Из буџетског фонда за ту намену је предвиђено 21,8 милиона динара, што је 12 пута више него у претходној години, саопштено је из Владе Републике Србије.

„Досадашња средства су била врло мала и поносна сам што смо после 15 година активирали тај фонд, а затим га и значајно увећали,” рекла је Брнабић и додала да ће Влада Републике Србије наставити да улаже напоре и средства за унапређење положаја и права националних мањина која су, како је истакла, важан ресурс  Србије. 

Председница Владе је истакла  да очекује много више пројеката и програма који ће афирмисати вредности националних мањина.

На истој седници овог савета, представљен је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о националним саветима, који ће, између осталог, унапредити транспарентност финансирања националних савета.

Премијерка је подсетила на то да ће током ове године бити одржани и избори за националне савете националних мањина.

У раду друге седнице Савета за националне мањине у мандату Владе премијерке Брнабић учествовали су председници и представници 21 националног савета, в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања, као и представници Министарства правде и Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Улога Савета за националне мањине је да прати и разматра стање остваривања права националних мањина и стање међунационалних односа у Републици Србији.

Извор: Танјуг, РТС, Бујановачке и Координационо тело