Архива вести
                   

СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

1. фебруар 2016.

Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, одржао је, након седнице Председништва Координационог тела, конференцију за новинаре  на којој је рекао да је на седници усвојен  извештај рада Координационог тела и руководилаца ове три општине у 2015. години и да су договорене нове активности за 2016. годину.

Станковић је истако да су распоређена средства које Влада Републике Србије, преко Координационог тела, трансферише трима општинама. Општина Бујановац је за 2016. годину добила 114,400 милиона динара, општина Прешево 105 милиона динара и општина Медвеђа 36,100   милиона динара. Та средства ће бити утрошена за инфраструктурне пројекте у те три општина, као и за друге активности. Станковић је нагласио да су Координационо тело и локалне самоуправе имале, током прошле године, захтевне задатке везано за избеглице, али да су они добро решени и да се нада да ће бити постигнути још бољи резултати у 2016. години.

Нагип Арифи, председник општине Бујановац, је рекао да му је жао што је Скупштина Републике Србије смањила износ средства за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу за 2016. годину,  посебно оног дела који се односи на субвенције, који је сада мањи за осам милиона динара. Истакао је да ће општина Бујановац ове године, преко Координационог тела, добити 40 милиона динара за развој малих и средњих предузећа и подстицај запошљавања. Арифи је рекао  и да је Бујановац у том погледу био прошле године ефикаснији од општина Прешево и Медвеђа, као и да је ове године општини Бујановац припало 45% од укупних средстава за ове три општине.

Ненад Арсић, председник општине Медвеђа, је изјавио да је седница била веома успешна и да су у њеном првом делу анализирани ставови учесника, који су једногласно усвојени, а да се у другом делу седнице разговарало о буџету за 2016. годину. Истакао је да није било несугласица и да је постигнут „џентлменски споразум” којим су сви задовољни, као и да је општина Медвеђа ове године добила два милиона динара више у односу на прошлу годину. Арсић је додао и да би требало да се потпише споразум између одељења Нишког правног и економског  Факултета у Медвеђи , који још увек ради за студенте завршних година студија, општине Медвеђа и, Координационог тела, као посредника. Председник општине Медвеђа је истакао и да се разговара о максималном броју запослених у општинама.

Станковић је завршио седницу рекавши да је безбедносна ситуација у ове три општине стабилна и да нема индикација за њено погоршање. На новинарско питање да ли има такозваних бораца на ратишту у Сирији у општини Бујановац, председник  те локалне самоуправе Нагип Арифи је рекао да их са тог простора  нема.

Извор: Координационо тело