Архива вести
                   

САСТАНАК У БУЈАНОВЦУ

18. март 2024.

Дана 18. марта 2024. године у Дому културе у Бујановцу је одржан састанак у вези са решавањем питања допунских група у ПУ „Наша радост“ за децу из албанске заједнице. Састанак је организовала Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, а на захтев Националног савета албанске националне мањине.

Као надлежни за решавање овог проблема и предлагање могућности за проширење капацитета за децу из албанске заједнице, састанку су присуствовали и председник општине Бујановац Нагип Арифи и председник СО Бујановац Енвер Рамадани, у име оснивача предшколске установе, затим начелница ШУ Лесковац Марина Илић и директор ПУ „Наша радост“ Милован Алексић.

На почетку састанка, в.д. директора Службе Координационог тела Ненад Митровић се захвалио свима што су се одазвали састанку, истичући значај решавања овог питања, уз напомену да ће Служба Координационог тела пружити сву логистичку подршку и настојати да, на све начине, допринесе резултату ових активности.

Састанак је био врло конструктиван , уз јасно дефинисање могућности за обезбеђивање услова за отварање нових група на албанском језику и сву децу која су на листи чекања.

Представници свих релевантних институција који су присуствовали састанку су се сагласили у вези са краткорочним и дугорочним начином решавања овог питања.

Као краткорочно решење предложено је да се пронађе простор који би био приведен намени, а који би био довољан за додатне две групе, колико је текући недостатак.

Као дугорочно решење предложена је најпре израда елабората  о могућностима проширења или адаптације постојећег објекта или изградње потпуно новог објекта којим би, поред постојеће потребе за додатним местима, обухватио и пројекцију повећања броја деце из свих заједница. На основу овог елабората, била би израђена пројектно – техничка документација.

Како би предметни проблем био решен у што краћем року, на крају састанка је договорено да Комисија формирана Одлуком СО Бујановац 2020. године и Одлуком о измени Одлуке из 2023. године, са још три члана из ПУ „Наша радост“ у наредном периоду идентификују простор који би задовољио тренутне потребе за отварањем додатне две групе.