Архива вести
                   

САСТАНАК ОДБОРА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ СТРАНА О РАДУ ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА У БУЈАНОВЦУ

4. април 2019.

Бујановц – Састанак Одбора заинтересованих страна у вези са функционисањем Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу одржан је јуче на том факултету.

Министар просвете, Младен Шарчевић је рекао да је циљ овог састанка да се сагледати тренутно стање у развоју овог факултета али да постоје и неке нове идеје.

Шарчевић је рекао да ће се на данашњем састанку са представницима Националног савета Албанаца разговарати и о образовању на албанском језику у основним и средњим школама.

,,Разговараћемо о томе како да решимо  проблем уџбеника који недостају“, рекао је Шарчевић и додао да су нарочито важна решења за први и други разред, као и за пети и шести основне школе.

Шарчевић је рекао да ће неки уџбеници бити превођени са српског на албански а да ће неки од уџбеника бити кориштени из Албаније.

Организатор и председавајући састанка, Ламберто Занијер, Високи комесар за националне мањине ОЕБС-а рекао је да ово одјељење има веома снажну подршку те организације и да је изузетно важно за образовање младих  које им пружа светлу и снажну будућност.

,Разговарао сам са представницима студената и од њих сам чуо неке веома добре иницијативе о којима ћемо разговарати и на овом састанку“, рекао је Занијер.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији, Андреа Орицио рекао је да се на данашњем састанку спајају две веома важне ствари, млади и образовање и да је био импресиониран знањем које поседују студенти а које је чуо у разговору са њима.

Шеф делегације ЕУ, Сем Фабрици рекао је да је европска унија веома ангажирана у овом региону у области образовања, здравства, економије и друштвене заштите и да је била један од партнера приликом оснивања одјељења Економског факултета у Бујановцу.

Председик Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић је рекао да је заједничким ангажирањем свих партнера овај факултет постао цењена високообразованих установа.

Станковић је и  напомену да очекује још веће унапређење образовања али и запошљавање свршених студената.

Овом састанку су присуствовали и председник општине Бујановац, Шаип Камбери, ректор Универзитета у Новом Саду, Дејан Јакшић, декан Економског факултета у Суботици, Александар Грубор и председник Националног савета Албанаца, Рагми Мустафа.

Извор: Југпресс и Координацино тело