Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - 23.07.2013.

23. јули 2013.

У згради општине Бујановац у просторијама Прес центра, 18 привредника из Прешева и Бујановца потписало је уговоре о додели бесповратних средстава за субвенционисање малих и средњих преузећа и пољопривредних задруга. На конкурсу у ове две општине укупно је додељено 48 милиона динара и то за 10 фирми из Бујановца и осам из Прешева.

Средства за субвенције привредних субјеката додељена су на основу програма мера о распореду и коришћењу средстава за субвенционисање привредних субјеката у приватном власништву у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа који је Влада Републике Србије усвојила 30. априла 2013. године. На програм мера позитивно мишљење дали су Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе и Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде.

Услови да средства буду одобрена на конкурсу били су: позитивно пословање најмање три године, да су по основу пореза и доприноса измирили све обавезе, да није покренут стечајни или поступак ликвидације као и им је у последње две године није изречена мера забране обаваљања делатности. Такође, услов је био и да привредни субјекти имају најмање два запослена на неодређено време.

На конкурсу је пристигло 56 пријава из три општине, а рок за подношење пријава био је 11. јун. У раду комисије учестовали су представници Координационог тела и све три општине, представници Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде као и независни експерт.

С обзиром да међу привредним субјектима који су конкурисали из општине Медвеђа није било исправних пријава, износ од 12 милиона динара остао је не распоређен. Служба Координационог тела донела је одлуку да понови конкурс за фирме из Медвеђе и он ће бити расписан у августу месецу.