Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: ПРОЦЕЊЕН БРОЈ СТАНОВНИКА У ОПШТИНАМА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

8. јули 2015.

У Влади Републике Србије, уз присуство потпредседнице Владе Републике Србије др Кори Удовички, представљена је процена броја становника у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа и представља завршетак процеса, који је започет приликом посете потпредседнице српске Владе Бујановцу 3. марта 2015. године. Иницијатива је проистекла  ради превазилажења отворених питања на територији ових општина. Процена је рађена на основу методологије прихваћене на састанку 12. јуна 2015. године од стране политичких лидера и председника националног савета албанске мањине. Оба састанка, као и цео процес реализовани су у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Београду и амбасада САД, Велике Британије и Делегације ЕУ у Београду и уз посредовање Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Влада Републике Србије је прошле недеље усвојила Закључак на основу ког ће се данас представљена процена броја становника користити у званичној употреби до спровођења следећег пописа становништва.

Међународна заједница је ангажовала реномиране експерте који су радили на процени током јуна месеца: Jана Вајта (Велика Британија) са дугогодишњим искуством у процени броја становника, како у земљама ЕУ, Централне Азије, тако и у региону, ангажован и од стране Савета Европе, UNECE (United Nations Economic Commission for Europe), UN Statistical Division I UNFPA (United Nations Population Fund), Катерину Костадинову-Даскаловску (БЈР Македонија) са преко 28 година релевантног искуства у земљама региона и Молдавији, Беларусији, Туркменистану и Данијела Гудкајнда (САД) са искуством у 60 земаља у овој области. Неопходна подршка је добијена и од стране Републичког завода за статистику и других органа Републике Србије.

Процена броја становника у 2011. години, представљена данас је за општину Бујановац 38300, за општину Прешево је 29600 и за општину Медвеђа 7442.

Представници албанске националне мањине су изразили негодовање на представљене резултате, те је потпредседница позвала међународне експерте да у наредном периоду буду доступни свим актерима како би одговорили на сва њихова питања.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Кабинет потпредседника Владe

Београд, 07.јул 2015.године