Архива вести
                   

ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ЈУГА СРБИЈЕ

23. април 2013.

Ниш – Национална алијнса за локални економски развој (НАЛЕД) позвала је представнике девет општина  са подручја југа Србије – Ниша, Дољевца, Гаџиног Хана, Лесковца, Мерошине, Врања, Бујановца, Прешева и Владичиног Хана да путем јавно-приватног партнерства реше неке од својих највећих проблема у области инфраструктуре или услуга.

Захваљјући пројекту „Јавно-приватно партнерство – кључ одрживог развоја“, који ће заједно реализовати НАЛЕД и УСАИД, ове године ће девет општина  из Србије добити помоћ око израде акционих планова за спровођење јавно-приватног партнерства, а НАЛЕД и УСАИД ће за њих организовати инввеститорску конференцију ради привлачења партнера.

Правни саветник НАЛЕД-а, Филип Филиповић, истакао је да су пројектом обухваћене 32 општине и да оне имају рок до јуна да одлуче којом ће идејом конкурисати у пројекту „Јавно-приватно партнерство“.  „Стручна комисија ће током јула одабрати најбоље идеје, а у новембру ће бити организована инвеститорска конференција, на којој ће домаћим и страним инвеститорима бити представљеени акциони планови за реализацију пројеката путем јавно-приватног партнерства. Највеће шансе да се нађу у кругу одабраних имају идеје или пројекти који подижу конкурентност локалних самоуправа и отварају нова радна места“, рекао је Филиповић. Он је навео да је приватни сектор заинтересован првенствено за улагање у пројекте из области рециклаже и изградње депонија. Представници НАЛЕД-а предложили су општинама са југа Србије да размисле и о јавно-приватном партнерству  у области здравствених услуга. Како су истакли представници НАЛЕД-а, јавно-приватно партнерство у здравству, а пре свега у бањама, могло би да подигне квалитет услуга, смањи број здравствених радника на бироу и омогући да сектор здравства постане профитабилан. Они су истакли да је пракса источноевропских земаља показала да иницијатива за успостављање јавно-приватног партнерства креће увек од локалног нивоа и врло успешно се реализује у многим облалстима, као што је изношење смећа, отварање старачких домова и изградња аква паркова. Представници НАЛЕД-а су истакли да је наша земља на почетку успостављања сарадње између приватног и јавног сектора и да је интересовање локалних самоуправа за сарадњу са приватним сектором слабо.

Извор: Привредни преглед