Архива вести
                   

РОМКИЊЕ ТРАЖЕ ОТВАРАЊЕ СОС ЛИНИЈЕ ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА У БУЈАНОВЦУ

10. октобар 2022.

Бујановац – Београд - Удружење Ромкиња Бујановац покреће петицију за отварање СОС телефонске линије на албанском, ромском и српском језику за пружање помоћи и подршке жртвама насиља у Бујановцу.

„Отварање тројезичног СОС телефона у Бујановцу је неопходно. Жене и све жртве које трпе насиље морају да имају могућност да се обрате и затраже помоћ и на свом матерњем језику“, каже Асима Исмаили, председница Удружења.

Покретање петиције је, како каже, скретање пажње јавности, али и локалној власти на важност и значај успостављања услуга СОС телефонске линије на албанском, ромском и српском језику у општини Бујановац.

„Наш штанд ће са свим информацијама сваке недеље бити постављен на градском тргу, а пролазници ће моћи да се информишу на тему препознавања и пријављивања насиља у породици, као и о моделу помоћи жртвама насиља“, додаје она.

Указала је на значај разговора путем СОС телефона који су анонимни и који оснажују жене да изађу из ситуације насиља.

Петиција се може потписати на штанду Удружења који ће бити постављен недељом у периоду од 10 до 14 сати на градском тргу у Бујановцу.

„ Позивам све суграђане да до краја октобра посете штанд Удружења Ромкиња Бујановац и својим потписом подрже акцију отварања СОС телефона“, поручила је Исмаили.

Пројекат под називом “Унапређење социјалних услуга општине Бујановац” део је пројекта АЛВЕД који се реализуј уз подршку организације People in Need (ПИН), Грађанских инцијатива и Амбасаде Уједињеног Краљевства.

Извор: Бујановачке, Координационо тело