Архива вести
                   

РАДНИЦИ РТВ БУЈАНОВАЦ АПЕЛУЈУ НА СПРЕЧАВАЊЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ И ГАШЕЊА ТЕ МЕДИЈСКЕ КУЋЕ

4. мај 2015.

Бујановац - Запослени у Радио Телевизији Бујановац, чланови Синдиката новинара Србије (СИНОС), упутили су отворено писмо председнику Србије, председнику Владе, председници Парламента, шефовима посланичких група, Министарству културе и информисања, Координационом телу Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, председнику општине Бујановац и Мисији ОЕБС  у Србији, у ком их позивају да спрече приватизацију и гашење њихове медијске куће. Апел су упутили и Уставном суду, од ког траже да се хитно изјасни о Уставности медијских закона.

Апел су потписали запослени све три националности које живе у овом граду, албанске, ромске и српске, а у њему се, између осталог, каже:

„Ми, доле потписани, апелујемо да у складу са функцијом коју обављате не дозволите гашење Радио Телевизије Бујановац и спречите последице које би из тог поступка проистекле. Радио Телевизија Бујановац професионално обавља своју уставну и законску функцију – благовремено и комплетно информише грађане о свим питањима од значаја за живот у овој средини. Применом новог сета медијских закона, локална самоуправа мора да се повуче из медија до 1. јула, док је националним саветима дозвољено да оснивају медије. На тај начин угасиће се ТВ Бујановац, која емитује програм на албанском, српском и ромском језику, а оставља се могућност Националном албанском савету да отвори своју телевизију.

Ми, запослени у овој медијској кући, уз подршку руководства општине, не желимо и не дозвољавамо да нас делите по националној основи. Захтевамо од Вас да одредбе закона ускладите са Уставом Србије, који у ставу 50 прецизира да свако у Србији може да оснује медиј.

Ви сте једини који у овом тренутку својом одлуком можете спречити несагледиве последице које ће настати после приватизације наше медијске куће.

Закаснела одлука Уставног суда неће моћи да исправи ненадокнадиву штету која ће бити учињена.“

Извор: Данас и Координационо тело