Архива вести
                   

РАД НА ОЧУВАЊУ ВИЗНЕ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈЕ

19. мај 2011.

Очување визне либерализације је заједнички интерес свих у Србији, закључак је јучерашњег састанка представника Владе Србије и представника албанске националне заједнице.

На састанку у Београду разговарали су министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар за државну управу и људска и мањинска права и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Милан Марковић, једини представник албанске заједнице у Скупштини Србије Риза Халими из Партије за демократско деловање, председник општине Бујановац Шаип Камбери и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

 На конференцији за новинаре након састанка министар Дачић је рекао да ће на границама бити појачана контрола ради смањења броја лажних азиланата, али је додао да ће полиција поштовати људска права и без стварања анимозитета према оним националним заједницама из којих је највећи број азиланата.

Дачић је додао да ће представници Владе о проблемима лажних азиланата ускоро разговарати и са представницима ромске националне заједнице. Међу лажним азилантима из Србије највише је Рома и Албанаца.
„Визна либерализација не сме бити доведена у питање”, рекао је Халими и поручио да на томе заједно треба да раде представници Владе и челници албанске заједнице, као и представници европских земаља у које одлази највећи број азиланата.

Председник координационог тела министар Марковић је истакао да је економска ситуација главни разлог због које лажни азиланти из Србије одлазе у земље Европске уније.