Архива вести
                   

ПРВИ ВИРТУЕЛНИ ЦЕНТАР ЗА УЧЕНИЧКЕ ПАРЛАМЕНТЕ

29. мај 2020.

Од кад постоји, Унија средњошколаца Србије настоји да демократизује и ојача капацитете ученичких парламената широм Србије.

Унија је током 17 година постојања остварила изванредне резултате, а сада, имајући у виду све претходне иницијативе, отвара први виртуелни центар за ученичке парламенте под називом УП Центар.

Овај простор ће деловати као ресурсни и информативни центар који је намењен подстицању активизма и грађанске партиципације, као и јачању средњошколаца  чланова парламената за реализацију својих активности на најбољи могући начин.

Позивамо вас да погледате сајт УП Центра на www.up.srednjoskolci.org.rs.

УП Центар настоји да пружи практичне материјале, литературу, алате и савете, а поред тога свим заинтересованима ће на рапослагању бити и могућност пријављивања за различите обуке и радионице које организује УП Центар. Обуке и радионице су прилагођене средњошколцима који тек улазе у свет активизма, као и онима који већ имају искуства у активизму.

Према спроведеном истраживању, ученички парламенти су у току претходне школске године спровели у просеку 3,6 активности. Резултати тог истраживања су основа на којој се израђује Програм јачања капацитета ученичких парламената, а у оквиру кога се реализује пројекат „Ми смо присутни, а ви нас не чујете!” који је подржаала Београдска отворена школа (БОШ) у оквиру програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије”, који се имплементира уз подршку УСАИД-а.

Унија средњошколаца Србије (УНСС) је организација младих, настала 2003. године, са циљем стварања организације која ће репрезентовати и заступати средњошколце на националном и европском нивоу. Данас УНСС чини 110.000 средњошколаца кроз 190 ученичких парламената из 76 градова и општина широм Србије.

Извор: Унија средњошколаца Србије и Координационо тело