Архива вести
                   

ПРОМОВИСАН СРПСКО-АЛБАНСКИ РЕЧНИК ЗА ОСНОВЦЕ

5. октобар 2017.

Бујановац – „Из искуства знам да је важно чувати и говорити матерњим језиком због културе и традиције, али важно је знати и службени језик државе у којој живиш због лакше интеграције и посла,“ изјавио је високи комесар ОЕБС-ове Канцеларије за националне мањине Ламберто Занијер на промоцији албанско - српског речника.

Речник је представљен у Основној школи „Наим Фрашери" у Бујановцу, а његову израду помогли су Канцеларија високог комесара ОЕБС за питања националних мањина и Служба Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, у сарадњи са тимом стручњака из Новог Сада, Београда, Бујановца,Тиране и Приштине.

„Учећи језике лакше комуницирате и постајете део света који се све више интегрише у једну велику целину. Речник ће вам помоћи да останете важан део заједнице, али и да се интегришете у шире друштво, што ће вам у будућности дати веће могућности и боље шансе за напредак на свим пољима,” поручио је Занијер.

„Мали речник" ће бити  дистрибуиран у свих 16 основних школа у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа у којима се настава одвија на албанском језику.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери изразио је уверење да ће учење српског језика ићи много лакше и брже уз квалитетан речник.

Албанско-српски речник ће бити доступан ученицима, али и осталима који би хтели да науче српски или албански језик, у електронском формату и у виду апликације за мобилне телефоне.

Јучерашњем догађају у ОШ Наим Фрашери”, осим ученика и наставника ове школе, присуствовао је председник бујановачке општине Шаип Камбери са сарадницима, представници Координационог тела и шеф канцеларије ОЕБС у Бујановцу Ђакомо Босисио, са сарадницима.

Извор: ФоНет, Блиц и Координационо тело