Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ КОЈИ ЈЕ УХЛЕБИО 1.950 ЉУДИ

29. март 2018.

Београд -- Четворогодишњи пројекат Развојне агенција Србије и УСАИД-а за јачи приватни сектор допринео је развоју малих и средњих предузећа јужне и југозападне Србије

Тако је у 12 општина отворено 487 нових сталних радних места, 159 радних места на одређено време и око 1.300 сезонских послова.

У градовима Врање, Лесковац и Нови Пазар, и општинама Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош, тренинг за почетнике у пословању похађало је више од 380 корисника из категорија жене и млади, од којих је 71 започело сопствени посао, а за шта је издвојено 761.000 долара бесповратних средстава за куповину потребне опреме, речено је јуче на представљању резултата пројекта РАС и УСАИД-а. 

Одржано је више од 380 обука за различите категорије корисника, пружено више од 1.300 сати консалтинга, те више од 13.000 сати менторинга, а организована су и три Б2Б сусрета у Лесковцу 2016. године, те Новом Пазару и Златару 2017. године, на којима је присуствовало преко 200 корисника. 

Директорка мисије УСАИД-а, Ажа Ел-Абд, рекла је да су кроз партнерство РАС и УСАИД-а на том пројекту обезбеђене услуге за 184 мала и средња предузећа и осам пословних удружења и кластера у виду предузетничке обуке, индивидуалне обуке и менторства, пословних контаката с другим фирмама, доделе бесповратних средстава за куповину опреме, као и могућности учешћа на међународним трговинским сајмовима. 

Додала је да је укупна вредност пројекта износила четири милиона долара, а да је његов циљ био јачање фирми из приватног сектора у економски угроженим подручјима. 

Партнерство РАС-а и УСАИД-а на овом пројекту довело је до значајног унапређења привреде неразвијених региона у Србији, до раста малих и средњих предужећа и њиховог умрежавања, казао је в.д. директора РАС-а Радош Газдић и истакао да је један од циљева те агенције равномерни развој Србије. 

„Кроз овај пројекат омогућили смо фирмама из области агроиндустрије, модне, односно текстилне и индустрије одеће и обуће, као и лаке индустрије, да повећају извоз и продају, а што је најважније да креирају нова радна места”, казао је Газдић. 

Државни секретар у Министарству привреде Драган Гргуревић је истакао да то Министарство подржава сваки вид партнерства и пројекте који за циљ имају афирмацију предузетништва у Србији, те да је годинама уназад стратешки опредељено да пружа снажну подршку развоју предужетничког духа. 

„То нам је посебно значајно сада, у тренутку када процес приватизације приводимо крају и када се све више окрећемо развоју. Мотор будућег развоја, будућег запошљавања и раста БДП-а, видимо управо у сектору малих и средњих предузећа”, додао је Гргуревић. 

Навео је да данас у Србији послује више од 360.000 малих и средњих предузећа која запошљавају око 900.000 људи, те да је Министарство ове године расписало прве програме подршке у оквиру којих су малим и средњим предузећима обезбедили 750 милиона динара бесповратно. 

„Очекујем да ускоро привреди буде на располагању још око 560 милиона динара грантова, чиме ће Министарство привреде суфинансирати набавку нове опреме”, казао је Гргуревић.

Извор: Танјуг и Координационо тело