Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ РАЗВОЈА ПРИВАТОГ СЕКТОРА ИЗНЕДРИО НОВЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

12. фебруар 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Осим новца и опреме, за шта су могли да аплицирају, предузетници са југа Србије оценили су да је значај Пројекта подршке развоју приватног сектора, и тај што су кроз различите сајмове и предавања, упознали људе, али и научили како да напишу и на прави начин реализују бизнис план.

Осим отврања и започињања новог посла, пројектом су финансирана и већ постојећа мала предузећа, а како каже Горан Стаменковић, власник фирме за прераду и конзервисање воћа Натурал магиц из Бујановца, средства је искористио за проширење производње.

“Корисник сам гранта помоћу кога сам успео да повећам производњу. Осим овога, увели смо и нове производе, чиме нам се шири производња, па ћемо поред овога, запослити и 3 нова радника,” казао је Стаменковић.

Пројекат Подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији реализује Развојна агенција Србије, у сарадњи са Америчком агенцијом за међународну сарадњу (УСАИД) и регионалним развојним агенцијама. У реализацији пројекта су помогле и регионалне развојне агенције и локалне самоуправе,

Како кажу у Центру за развој Јабланичког и Пчињског округа, осим малих предузећа и предузетника, корисници пројекта су и кластери, удружења, млади људи и жене, а поред финансијске помоћи, у току трајања пројекта били су организовани разни тренинзи, саветовања и едукације.

Осим тога, 85 корисника је, кроз менторинг, разговарало са запосленима у Центру који су им помогли у развоју даљег пословања.

У пројекту је учествовало 68 фирми са подручја Јабланичког и Пчињског округа. За 4 године колико се пројекат спроводи, сталан посао је добило 50 људи, док је још 200 радника било ангажовано сезонски, а укупна вредност целокупног пројекта је 28,4 милиона динара.

У реализацији пројекта учествовали су следећи градови и општине јужне Србије: Врање, Лесковац, Прешево, Бујановац и Медвеђа, као и 7 градова и општина југозападне Србије.

Извор: Југмедиа и Координационо тело