Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ "РАЗВОЈ ПРИВАТНОГ СЕКТОРА У ЈУЖНОЈ И ЈУГОЗАПАДНОЈ СРБИЈИ“

6. децембар 2013.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић ће са амбасадором САД у Србији Мајклом Кирбијем, в.д. директором Националне агенције за регионални развој (НАРР) Милошем Игњатовићем и градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем данас говорити на промоцији Пројекта "Развој приватног сектора у јужној и југозападној Србији“.

Циљ тог пројекта, који се финасира  заједно са Националном агенцијом за регионални развој,  а кога реализује Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), је унапређење сектора малих и средњих предузећа и предузетништва, повећања продаје, унапређења извоза и креирања нових радних места.

Из Амбасаде САД је саопштено да ће се тај пројекат за развој приватног сектора реализовати у 12 економски угрожених општина на југу и југозападу Србије, које укључују:  Лесковац, Врање, Прешево, Бујановац, Медвеђу, Рашку, Нови Пазар, Сјеницу, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нову Варош.

Од пројекта за развој приватног сектора, вредног 4,1 милион долара, очекује се да побољша квалитет живота у та два региона, помагањем компанијама да повећају инвестиције и отворе нова радна места проширењем тржишта за своје производе, истиче се у саопштењу.

УСАИД и НАРР ће помоћи малим и средњим предузећима да лакше освоје нова тржишта, да унапреде своју управљачку праксу и ојачају производна и трговинска удружења. Новим предузећима у власништву жена и младих такође ће бити понуђене обуке и бесповратна средства.

Директно партнерство УСАИД-а и Владе Србије на овом пројекту знак је снажнијих веза између двеју влада, наводи се у саопштењу Амбасаде САД. Пројекат за развој приватног сектора спроводиће НАРР, кроз своју мрежу Регионалних развојних агенција.

Процењује се да ће регионалне развојне агенције у Лесковцу, Краљеву, Ужицу и Новом Пазару, у сарадњи са Агенцијом за МСП из Врања, пружити помоћ за 120 извозно оријентисаних компанија и најмање четири кластера и пословна удружења, како би створила нова радна места и повећала продају и извоз кроз техничкупомоћ, обуку и наступ на трговинским сајмовима.

Извор: Танјуг и Координационо тело