Архива вести
                   

ПРОЦЕС ИНТЕГРАЦИЈЕ РОМА УГЛАВНОМ НА ПАПИРУ

30. март 2015.

Бујановац – Амет Арифи, председник Уједињене партије Рома у Бујановцу, изјавио је да процес интеграције још „није закуцао на врата Рома у Бујановцу" и да у државним институцијама у том граду данас ради мање Рома него пре 10 година.

Арифи, који је и заменик председника Националног савета Рома у Србији, изјавио је да је највећи напредак у последњих 10 година у Бујановцу, постигнут у образовању, где далеко већи број деце уписује средње школе и факултете него раније.

„Од 2000. године,  пензионисане Роме који су радли у државним институцијама није замењивао неко од Рома, тако да сада имамо далеко мање Рома који раде у државним институцијама него пре 15-20 година, а процес интеграције се углавном води на папиру", казао је Арифи.

Према његовим речима, у Бујановцу има помака у побољшању положаја Рома само када је у питању образовање, а велики успех представља и то што средњу школу у овој школској години похађа више од 70 ромске деце из Бујановца.

„До пре десетак година имали смо свега десетак средњошколаца Рома, а ове године има више од 70 ромске деце која иду у средњу школу. То није неки велики успех у поређењу са бројем деце која полазе у први разред, требало би да их је много више, али је у сваком случају направљен велики корак у позитивном правцу", рекао је Арифи.

Он је додао да највећи број ромске деце у Бујановцу напушта школовање од четвртог до осмог разреда зато што „родитељи не схватају значај образовања али и због тешког материјалног статуса, јер је то период када деца са својим родитељима почињу да сакупљају секундарне сировине или раде сезонске послове на пољопривредним имањима у Војводини".

„У Бујановцу, према последњем попису становништва,  живи више од 4.300 Рома, али
процена је да Рома има између 5.000 и 6.000. Сви Роми живе у самом граду, немамо сеоских домаћинстава, тако да је Бујановац специфична средина јер три популације, Срби, Албанци и Роми, чине по једну трећину становништва", казао је Арифи.

Према његовим речима Уједињена партија Рома не учествује у локалној власти и нема своје одборнике у Скупштини општине Бујановац, а највећи успех те партије био је када је 2006 .године имала два одборника у локалној скупштини.

Арифи је навео и да је Бујановац специфичан град за ромску заједницу и по томе што је први град у Србији у коме су Роми добили своју џамију, у којој се служба одвија на ромском језику.

Извор: Бета и Координационо тело