Архива вести
                   

ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ: ПОЗИВ ПОСЛОДАВЦИМА ДА СЕ УКЉУЧЕ У ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ (РОК: 31. ЈАНУАР 2021)

22. децембар 2020.

Привредна комора Србије (ПКС) је позвала послодавце да се у наредној школској години укључе у систем дуалног образовања и до 31. јануара 2021. године доставе Изјаву о спремности за учешће у том програму.

ПКС у саопштењу наводи се да ће од следеће школске године по дуалном моделу у понуди бити пет нових образовних профила, уведених на иницијативу привреде.

У питању су програми за школовање техничара за обликовање намештаја и ентеријера, обућара, трговинских техничара, столара и техничара штампе.

ПКС је покренула и специјализовани веб портал http://portal.dualnoobrazovanje.rs/  на којем заинтересовани послодавци могу да направе профил и у три корака поднесу пријаву за укључивање у систем дуалног образовања.

Приликом пријављивања, послодавци подносе изјаву о спремности за укључивање у дуално образовање и захтев за акредитацију.

Пратећу документацију за акредитацију послодавци достављају најкасније десет дана од датума подношења изјаве и захтева, електронским путем или на адресу Привредне коморе Србије, односно Регионалне привредне коморе: ПКС-РПК Лесковац, ул. Стојана Љубића 12, 16000 Лесковац.

Коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће донети објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем марта 2021. године.

Више информација послодавци могу да добију на интернет страницама Привредне коморе или на https://dualnoobrazovanje.rs/ .

У текућој школској години око 6.900 средњошколаца учење кроз рад реализује у скоро 900 компанија, за један од 47 образовних профила.

До сада је више од 4.000 ученика у Србији завршило школовање по дуалном моделу образовања.

То је модел средњег стручног образовања у оквиру кога се знање стиче у школи и компанији, чиме ученици усвајају практична и применљива знања у компанији.

Привредна комора Србије иницирала је увођење дуалног модела образовања у систем средњег стручног образовања пре више од пет година, додаје се у саопштењу.

За све додатне информације можете да се обратите Служби за дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије/Регионалној привредној комори. Контакт особа ПКС-РПК Лесковац је Снежана Радивојевић, 016/3150063, snezana.radivojevic@pks.rs .

Извор: ТВ Лесковац, Данас и Координационо тело