Архива вести
                   

ПРЕЗЕНТАЦИЈА УСПЕШНИХ ФИРМИ СА ЈУГА СРБИЈЕ

23. март 2011.

Бујановац - Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) одржала је јуче у Бујановцу презентацију успешних малих и средњих предузећа са југа Србије које је претходне две године подржала кроз своје програме. Заменица директора мисије УСАИД-а Мерилин Шмит рекла је на презентацији да је за две и по године, колико је трајала подршка тим предузећима, у пет најбољих фирми остварен раст производње и продаје од 49 одсто.

„У 2007. ових пет фирми имале су 80 радника и остваривале годишњи приход од 1,6 милиона долара. Данас та предузећа упошљавају 123 радника, а остварују продају производа од 4,5 милиона долара годишње, што су импресивни резултати у данашњим околностима светске економске кризе и верујем да би велике светске компаније пожелеле да чују тајну успеха“, рекла је она.

Међу најуспешнијим фирмама од 94 предузећа које је УСАИД подржао у Пчињском и Јабланичком округу, на првом месту по расту производње је прешевско предузеће Тобер скеле. Следе компаније Челик из Прешева, Керамика и Термомонт из Лесковца и Енилукс из Прешева.