Архива вести
                   

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА ФОНДА ЗА РАЗВОЈ СРБИЈЕ У БУЈАНОВЦУ

14. април 2011.

Бујановац – Jучe је у Бујановцу одржан састанак привредника из Бујановца и Прешева са представницима Министарства економије и регионалног развоја, Фонда за развој и Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Државна секретарка у  Министарству економије Драгијана Радоњић-Петровић и директорка Фонда за развој Слађана Бацковић, у препуној сали Дома културе у Бујановцу, истакле су да је циљ њиховог боравка да се привредници са југа Србије заинтересују како за бесповратна средства Министарства економије, тако и за кредите Фонда.

Министарство економије и регионалног развоја планирало је да успешне фирме ове године помогне са 193 милиона бесповратних средстава. Реакције привредника на ове понуде биле су различите, јер је основни проблем највећег броја власника предузећа у Бујановцу и Прешеву што њихово пословање није чисто, како је речено, а објекти који би служили као хипотеке немају потребне папире, јер нису укњижени.

 „Средства Фонда за развој на овом подручју одобравају се са веома повољном годишњом каматом од свега 1 до 3 одсто, зависно од бонитета клијента, тако да ја очекујем да ће одавде бити више кандидата за 9 милијарди динара, које ће Фонд одобрити ове године“, изјавила је директорка Фонда Слађана Бацковић. Она је рекла да Фонд за развој одобрава кредите на рок до пет година,  уз почек од годину дана.

 Драгијана Радоњић-Петровић напоменула је да Министарство економије и регионалног развоја тражи решење за смањење пореза и доприноса на плате, да би се олакшало пословање привреде. Том приликом  она је рекла да се у Србији тренутно на 100 динара плате за запослене држави дају 64 динара за порезе и доприносе, што је велико оптерећење за послодавце.

„То је један од разлога зашто у Србији велики број радника ради 'на црно'. Свесни смо да би смањење пореза на плате значило и смањење броја незапослених и регулисање пензијског стажа за велики број људи, тако да се на решењу овог проблема озбиљно ради,” казала је Радоњић-Петровић.