Архива вести
                   

ПРЕВОЗ ЗА ЂАКЕ ПЕШАКЕ

29. октобар 2012.

Извор: Народне новине - Ниш / Прешево – Иако се општина Прешево убраја међу најнеразвијеније општине у Србији, она је једна је од ретких која има организован превоз за ђаке пешаке који живе и до десет километара од школе коју похађају.

Начелник општинске службе за друштвене делатности у општини Прешево, Фадил Азиљи, изјавио је да та општина и ове године комбијима и минибусима превози ђаке, јер су по Закону о локалној самоуправи општине обавезне да организују превоз за основце чије су куће удаљене више од четири километра од школе.

"Општина од 1993. године плаћа организован превоз за ђаке пешаке у основној школи "9. мај" у селу Рељан, а од 2003. године и за ученике основне школе "Миђени" у селу Церевајка. На почетку школске године расписује се јавни позив, на који се јављају власници комби возила и минибусева, и бирају се они који ће под најповољнијим условима превозити ђаке", казао је Азиљи.

У планинском делу општине Прешево се налази ОШ "Миђени". У овом делу општине има двадесетак мањих села и засеока, који су удаљени осам до десет километара од школе, одакле се ученици са четири комби возила свкаог јутра довозе на часове и након завршене наставе враћају кућама.

"То је од великог значаја за безбедност деце која не пешаче по снегу и киши, већ их возила одвезу и довезу, јер је то планински крај где има паса путалица, а зими се могу појавити и вукови", рекао је он.

Асиљи је навео да општина даје 200.000 динара годишње за превоз ученика и деце која похађају прешколску настав у основној школи „Миђени“.

По подацима Одељења Министарства просвете у Врању, организован превоз за ђаке у Пчињском округу има још само основна школа "Предраг Деверџић" у Врањској Бањи.