Архива вести
                   

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „МИ ИЛИ ОНИ“

1. март 2011.

Прошлог четвртка организација The Future из Великог Трновца приказала је грађанима Бујановца још једно филмско остварење у њиховој режији. Овог пута Бујановчани су у Дому културе „Вук Караџић" гледали дугометражни филм „Ми или они“, који је део пројекта „Ми можемо све“. Координационо тело дало је подршку за целокупну реализацију овог пројекта.

Познато је да ова организација користи филм како би младима указала на неке од проблема у њиховој средини. Тако и ово филмско остварење тематизује један од друштвених  проблема – овај пут то је трговина људима. „Ми“ су у филму дефинисани као група младих момака који су се мимо своје воље нашли на погрешном месту у немилом тренутку – баш када „Они“ односно група насилника, киднапује две девојке док су се враћале из школе. Током целог филма „Ми“ покушавају да спасу две девојке, што на крају и успевају.  

Поред трговине људима у филму се провлачи и идеја о мултиетничкој сарадњи која је неопходна за органску повезаност, јединство, развој и опстанак свих заједница. На овом примеру аутори филма указују да без мултиетничке сарадње није било могуће спасити две отете девојке.

Битно је напоменути да ова организација у сваком погледу негује  мултиетнички и интеретнички приступ. Попут свих осталих филмова, и овај је сниман на албанском и српском језику, док је креативни тим састављен  од младих албанске и српске националности.