Архива вести
                   

ПРЕДСТАВНИЦА УСАИД-a ДАНАС НА ЈУГУ СРБИЈЕ

22. март 2011.

Врање, Бујановац - Резултати остварени на јачању малих и средњих предузећа која послују на југу Србије биће главна тема данашње посете Бујановцу Мерилин Шмит, заменице директора Kанцеларије америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Србији.  Шмитова је јуче у Врању потписала споразум о даљој подршци развоју малих и средњих предузећа, а са градоначелником Врања Мирољубом Стојчићем разговарала је о моделима подршке града овом сектору.

Мерилин Шмит је разговарала и са представницима шест малих и средњих предузећа којима је УСАИД омогућио да осавремене свој визуелни идентитет, ојачају робну марку као и да развију савремене материјале неопходне за маркетиншке активности на новим тржиштима. Ова предузећа ће  представити пословне резултате постигнуте захваљујући овом виду подршке, као и резултате учешћа на сајмовима у земљи и иностранству.

Програм подршке присуству на сајмовима омогућио је компанијама које су у њему учествовале да од 2008. године до данас остваре продају у износу од 11 милиона долара и пробију се на тржишта Немачке, Русије, Белорусије, Чешке и Пољске.

Делегација УСАИД  посетиће и производне погоне компанија „Schampi-co“ и „Челику“, где ће се упознати са резултатима програма за побољшање конкурентности. Ова два предузећа су најуспешнија од 137 малих и средњих, која су укључена у активности УСАИД-овог Програма за јачање економске сигурности.