Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У БУЈАНОВЦУ

11. фебруар 2019.

Бујановац – Председник Србије, Александар Вучић завршио је посету дводевну посету Пчињском округу уз поруку да још много тога може да се уради за општине тог краја и да ће уложити много енергије, труда и рада да би људи живели боље.

Током посете Бујановцу  председник Вучић је рекао да је много тога у Србији обишао, али да нигде није видео такву "потиштеност и страх људи због недостака посла пре свега" као у Бујановцу.

„У Бујановцу  смо договорили  да буде урађен пут од села Љиљанце до Богдановца, у дужини од три километра, да решимо питање канализације за Раковац из кредита банке Савета Европе, да покушамо да решимо питање кланица и питање "Гумопластике", а да водимо рачуна да Срби не буду запостављени“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је после разговора са мештанима Бујановца рекао да Србе и Албанце муче исте бриге.

Наводећи да 70 одсто људи у Бујановцу и околини живи од сточарства, Вучић је рекао да ће држава наћи кланичара јер постоји обезбеђено тржиште, али да је потребно да се повећа производња грла.

"Увећајте за још три, десет пута, имамо тржиште за то, у Турској, у Кини... Али немамо ни близу онолико стоке колико нам треба за извоз", рекао је Вучић.

Говорећи о Бујановачкој бањи, Вучић је рекао да је она веома важна за цео тај крај и да је неопходно наћи инвеститора.

Председник Вучић је рекао и да ће држава помоћи сеоски туризам у Бујановцу и околини, да ће решити питање инфраструктуре, комуналија, струје, трафо станице, али да неко мора да уложи и свој новац.

Председник је рекао и да ће држава покушати да нађе инвеститора за Гумопластику, предузеће које је затворено 1997. године.

"За свакога ко би уложио у Гумопластику спремни да дамо субвенције по радном месту, дајемо пореске олакшице, субвенције до 50 одсто инвестиције... Али морамо да нађемо некога ко ће да води посао, ко је заинтересован, ко има тржиште за те производе", рекао је Вучић.

Грађани са којима је Вучић разговарао навели су да албанске локалне власти више воде рачуна о "својим и албанским" него српским интересима.

Вучић у Бујановцу и поручио Координационом телу Владе Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу да морају да разговарају са људима, да их слушају и чују шта су њихови проблеми. Треба видети и "отворити" Албанце за разговор, рекао је Вучић и додао да са њима треба заједнички радити. На констатацију да недостаје медицинског особља, Вучић је рекао да је велики број људи из региона, Румуније, Македоније, БиХ и других земаља отишао у Немачку великог инвестиционог циклуса у тој земљи. Каже и да би приватни сектор требало да прати зараде у јавном сектору, односно да њихови запослени имају и веће плате.

Вучић је председника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зорана Станковића питао и како се Албанци у тим општинама односе према држави, на шта је Станковић рекао да они поштују законе Србије.

Станковић је истакао и даје стопа криминала у тим општинама мања него у другим деловима Србије, да нема насиљана националној основи и да је у том погледу ситуација задовољавајућа.

"Постигли смо резултат, али може бити боље, надамо се да ће после ове посете и грађани бити задовољнији", рекао је Станковић.

Извор: Танјуг и Координационо тело