Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КOOРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА УРУЧИО ЈЕ ЂАЦИМА ПРВАЦИМА БЕСПЛАТАН ШКОЛСКИ ПРИБОР

2. септембар 2010.

Свој први школски дан ђаци прваци основних школа у Рељану, Прешеву, Великом Трновцу и Жбевцу провели су са председником Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министром Миланом Марковићем који им је срећан почетак школске године пожелео  на албанском и српском језику.

„Драга децо,

Данас полазите у школу. Зато је данашњи дан веома значајан за свакога од вас. У школи ћете стећи многа другарства и научићете много лепих ствари.
Драго ми је да сам данас са вама и што могу вама и вашим наставницима да пожелим пуно среће, здравља и успеха.“
 
„Të dashur fëmijë,

Sot është dita e parë e shkollës. Prandaj, dita e sotme është e rëndësishme për secilin prej jush. Në shkollë do të njoftoni shumë shokë, do të mësoni shumë gjëra të mira. Më vjenë shumë mirë që jamë sot me Ju, që mundem Juve dhe mësuesve të Juaj të ju uroj shumë fatë, shëndetë dhe sukses.“

Настављајући прошлогодишњу добру праксу, Координационо тело је за ђаке прваке у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, њих 1200, обезбедило бесплатан школски прибор вредан око 3,7 милиона динара. Донацију је министар Марковић, заједно са председницима општина Прешево и Бујановац и председником Националног савета Албанаца, лично уручио ученицима основних школа „Девети мај“ и „Вук Караџић“ у општини Прешево и “Мухарем Кадриу“ и „Драгомир Трајковић“ у општини Бујановац,

„Координационо тело је на путу да реши све проблеме који се тичу образовања у овим општинама. Осим што им поклањамо прибор, сматрам да је моја дужност да се деци обратим на њиховом матерњем језику. И то је један од начина да унапредимо покидано међусобно поверење међу различитим националним заједницама“, изјавио је Марковић.

Министар је нагласио да ће Координационо тело наставити да спроводи све социјалне програме, нарочито оне који се односе на омладину. Према његовим речима, постоји још нерешених питања у области образовања на југу Србије.

Марковић је нагласио да је од великог значаја формирање Националног савета Албанаца, надлежног за решавање одређених проблема у области образовања и да је приоритет Координационог тела да се обезбеде уџбеници за децу која похађају школе на албанском језику, као и стварање услова за стицање високошколског образовања и на албанском и на српском језику у Бујановцу и Прешеву, по моделу који је урађен у Медвеђи.