Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА У ПОСЕТИ ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

25. мај 2011.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за оппштине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар Милан Марковић, у петак, у Прешеву, доделио је дипломе полазницима курса српског језика. Пројекат је финансирало Координационо тело, а реализовала организација International Human Center из Прешева. Тромесечни курс  похађало је 90 полазника, пре свега средњошколци и студенти.

„За све који су завршили курс српског језика ово је улагање у будућност јер ће полазницима омогућити брже проналажење посла. Ово је мост између српског и албанског народа зато што је Србија земља у којој живите“, рекао је министар Марковић приликом доделе диплома у дому културе „Абдула Крашница“. Он је најавио да ће Координационо тело наставити да подржава курс српског језика у Прешеву.

 „У Прешеву се српски језик учи у основној и средњој школи док смо на курсу обезбедили додатна знања: како се попуњавају формулари, обрасци, и сналажење у посебним ситуацијама (на пример одлазак код лекара и слично)“, рекао је Ридван Рибеиро, директор организације International Human Center.

Током боравка у Прешеву министар Марковић је посетио ТВ Прешево.

Након посете Прешеву председник Координационог тела министар Милан Марковић отворио је, у Бујановцу, међународни турнир у мини баскету, који је намењен најмлађим будућим кошаркашима. Он је поручио да су учешће и дружење на оваквим и сличним манифестацијама најбитнија ствар, а да су резултати у другом плану. Стога, сви учесници су на неки начин и победници мини баскет турнира, те је министар Марковић, заједно са представницима општине Бујановац и међународног пројекта Прогрес, капитенима екипа уручио пехаре. КК БСК Јуниор из Бујановца организатор  је турнира на којем су учествовале екипе из разних делова Републике Србије и Македоније. Пројекат су подржали Координационо тело, Прогрес и општина Бујановац.

Боравећи у Бујановцу министар Марковић је имао прилику да отвори центар који је намењен младима. Центар се налази у згради општине Бујановац у просторијама Press centra Координационог тела. Поред представника организација чији пројекти окупљају млађу популацију, представника ПБИЛД-а, Прогрес-а и медија, отварању су присуствовали млади из општина Бујановац и Прешево.

Министар Марковић је истакао да је, у складу са својим приоритетима, Координационо тело отворило простор који је намењен младима а у коме могу да се осећају пријатно, да се друже и да буду креативни, да осмишљавају сопствене активности и пројекте. Центар ће бити доступан и невладиним организацијама које желе да раде за младе, да организују радионице и семинаре, али и да корисницима центра представе своје активности те да их подстакну да се укључе у њихове активности.

Александар Лазић (организација „Ти и ја смо ми“ из Бујановца), Гзим Мурати (организација The Future из Великог Трновца) и Кенан Рашитовић (организација ОФЕР из Бујановца), истакли су да новоотворени центар може допринети развоју различитих активности међу младима, а пре свега оних из сфере културе.