Архива вести
                   

ПОЗИВ ЗА МЛАДЕ: „РАЗВОЈ ОМЛАДИНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА“

5. децембар 2016.

Медвеђа, Лебане, Бојник - На конференцији за новинаре, представници удружења „Покрет младих снага Лебане“ представили су пројекат „Развој омладинског предузетништва у руралним срединама“ који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије у оквиру јавног конкурса за програме и пројекте у спровођењу циљева националне стратегије за младе.

Пројекат „Развој омладинског предузетништва у руралним срединама“ отпочеће 13. децембра трибином у Бошњацу и трајаће 6 месеци.

Овај пројекат има задатак да активира и мотивише младе из руралних средина у сегменту запошљавања, али и да подигне њихова знања у области предузетништва, руралног предузетништва и органске производње, речено је на конференцији.

Први део пројектних активности укључеује одржавање трибина у месним заједницама, како би се млади информисали о пројекту и могућностима пријаве за обуке, а након тога ће бити извршена селекција 80 младих, старости од 15 до 30 година, који ће проћи кроз едукације за покретање бизниса и израду бизнис плана, органску производњу и предузетништво у руралном туризму“, рекао је Иван Јовић, координатор пројекта.

Партнери на реализацији овог пројекта, чија је вредност 1.300.000 динара, су Канцеларије за младе општина Лебане, Бојник и Медвеђа, као и Национална служба за запошљавање.

„Очекивани ефекти овог пројекта су да најмање 80 младих људи из сеоских средина прође ову обуку и добије сертификате, са којима ће касније лакше моћи да се обрате постојећим фондовима и конкурисати за бесповратна средства, а ти сертификати ће бити признати од стране Националне службе за запошљавање”, додао је Јовић.

„Један од приоритета Канцеларије за младе је управо запошљавање и самозапошљавање младих, и лепа је вест да постоји једно удружење које може да реализује овакву врсту пројекта. Са мном се слажу и колеге из осталих канцеларија, из Бојника и Медвеђе, тако да ћемо у буућности са задовољством учествовати у реализацији овог и осталих пројеката“, рекао је Ивица Богдановић, координатр Канцеларије за младе из Лебана.

Све заинтересоване особе, старости од 15 до 30 година, могу да добију додатне информације  о вом пројекту у удржењу „Покрет младих снага Лебане” или на њиховој фејсбук страници, као и у Канцеларијама за младе у општинама Лебане, Бојник и Медвеђа.

Извор: Инфо центар Југ и Координационо тело