Архива вести
                   

ПОЗИВ ПОВРАТНИЦИМА ДА УЛАЖУ У ПРОИЗВОДЊУ СИРЕВА

3. јун 2020.

Београд - Национални тим за препород села Србије позвао је повратнике и све друге заинтересоване грађане да улажу у сирарство, оснују пољопривредно газдинство и удруже се у специјализоване сирарске задруге, које ће моћи да конкуришу за подстицајна средства у оквиру програма „500 задруга у 500 села".

Копредседник Националног тима, министар Милан Кркобабић, сматра да је улагање у производњу сирева веома исплативо, те да је у сирарству зарада најмање два до три пута већа од продаје сировог млека, наводи се у саопштењу министра без портфеља задуженог за регионални развој.

Кркобабић наглашава да је производња сирева велика развојна шанса, али само ако се произвођачи удруже у задруге. Указао је на податак да Србија извози више сира и урде за чак 17,6 милиона евра него што увози, додајући да то показује да Србија има велике потенцијале у тој привредној грани.

У Србији не постоји ниједна специјализована сирара у којој се искључиво производе сиреви, а број мини млекара капацитета до 5.000 литара млека на дан, којих је у нашој земљи до пре неколико година било више од 200, смањен је на мање од 100 активних, због смањења броја музних грла и производње млека.

Како напомиње, традиционално млекарство се може очувати кроз мануфактурну производњу аутохтоних производа, чиме се ствара шанса за извоз карактеристичних врста сирева са нашег поднебља.

Враћање уложеног новца може се очекивати за 3 до 5 година, што зависи од тога да ли произвођач сира има свој запат или откупљује млеко, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да објекти за израду сира могу бити занатске радионице, мини млекаре и задружне млекаре.

Опрема за мини млекару у занатској радионици кошта од 3.000 до 5.000 евра, док опрема за задружну сирару кошта  од 20.000 до 50.000 евра зависно од капацитета и степена аутоматизације.

Извор: РТВ и Координационо тело