Архива вести
                   

ПОЗИВ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА ОБУКУ У ОБЛАСТИ СТРАТЕШКОГ ПЛАНИРАЊА

3. фебруар 2016.

ТАЦСО Ресурсни центар Грађанских иницијатива (ТАЦСО РЦ ГИ), уз подршку ТАЦСО канцеларије у Србији, покреће Програм обуке нове генерације тренера за процес стратешког планирања у организацијама цивилног друштва. Основни циљ је јачање цивилног друштва кроз допринос процесима стратешког планирања појединачних организација и мрежа организација цивилног друштва како би у потпуности остварили свој потенцијал за друштвене промене у областима у којима делују. Очекује се да Програм оствари следеће резултате:

  1. Оснаживање појединаца да успешно одговоре на потребе организација цивилног друштва у вези са стратешким планирањем
  2. Промоција тренера, њихових вештина и знања у оквиру цивилног друштва
  3. Оснаживање тренерске базе ТАЦСО Ресурсног центра Грађанских иницијатива

Програм ће се одвијати у виду двомодуларне обуке (два тродневна тренинга) и менторинг подршке, у оквиру којих ће бити представљене технике и алати потребни за успешно стратешко планирање, са циљем јачања вештина будућих тренера. У периоду између два модула полазници ће имати обавезу да се ангажују кроз израду задатака чије је успешно испуњавање један од услова за наставак учешћа у програму. Задаци ће се састојати од рада са конкретним организацијама цивилног друштва на сачињавању стратешких докумената, а уз менторску подршку експерата ТАЦСО РЦ ГИ. Тренери ће у свом даљем раду примењивати стандард ТАЦСО РЦ ГИ. Коначни задатак тренера ће бити израда Стратешког плана једне организације или мреже цивилног друштва (сопствене или по избору). Кадидати коју успешно заврше обуку добиће сертификат.

Реализација је планирана за период између фебруара 2016. и маја 2016. године. Први модул ће бити одржан од 26. до 28. фебруара у Београду, а други током априла 2016. године (прецизни термин одржавања другог модула ће бити накнадно одређен).

Обуком ће бити обухваћено 20 полазника. Кандидати треба да задовоље следеће критеријуме:

  • Основно познавање процеса стратешког планирања
  • Познавање основа функционисања и рада организација цивилног друштва и мрежа
  • Поседовање основних тренерских вештина (вештине презентације и фацилитације)
  • Сензибилисаност за рад са рањивим и маргинализованим групама

Одабир ће вршити комисија на основу ЦВ-ја и апликационог формулара. Комисија задржава право да поједине кандидате позове на разговор ради додатне процене наведених квалификација.

Детаљи међусобних очекивања и обавеза учесника и организатора биће утврђени након завршеног процеса селекције. ТАЦСО Ресурсни центар Грађанских иницијатива сноси све трошкове тренинга за тренере (путовање до места обуке, смештај, храна, материјали за рад).

Сви заинтересовани кандидати се могу пријавити попуњавањем упитника (https://docs.google.com/a/gradjanske.org/forms/d/1CXcBd2Pf2EbalsEV3MmJ71c_aXAA-l6ng1-FawfTep0/viewform?c=0&w=1)  и слањем ЦВ и на мејл info.rs@tacso.rs до 16. фебруара 2016. године.  За сва додатна питања можете се обратити на наведени мејл или путем телефона на 011/3284188, а контакт особа је Бојана Селаковић.

Одабрани кандидати ће бити обавештени о исходу селекције кандидата до 19.фебруара 2016. године.

Извор: ТАЦСО Ресурсни центар Грађанских иницијатива и Координационо тело